GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Seljačka buna diljem Europe: Evo zašto su seljaci vijesni

Seljačka buna diljem Europe: Evo zašto su seljaci vijesni
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2024 / 08:45
Autor: SEEbiz
PARIZ - Francuski farmeri pojačavaju pritisak na vladu. U srijedu su se s konvojem traktora još više približili Parizu, Lyonu i drugim većim gradovima.

Intervenirala je policija, a mnogi farmeri nisu se obazirali na njihova upozorenja. Deseci su privedeni. Ljuti farmeri blokirali su i ceste u Italiji i Grčkoj.

Francuska se našla u središtu europskog pokreta seljačkih protesta. Prosvjeduju već više od tjedan dana, a u ponedjeljak su zatvorili ulaze u Pariz kako bi blokirali glavni grad.

U Francuskoj je danas privedeno nekoliko desetaka farmera, javlja francuska novinska agencija AFP. Francuska policija priopćila je da ih je 18 uhićeno dok su pokušavali blokirati veleprodajnu tržnicu hrane Rungis južno od Pariza, koja se smatra ključnim središtem distribucije hrane za 12 milijuna stanovnika prijestolnice. Privedeni su 15.

Prosvjednici su u večernjim satima provalili u skladište tržnice, a policija je uhitila još 79 osoba. Kako je za AFP rekao neimenovani izvor, odvele su ih snage sigurnosti. Razmjeri štete još nisu poznati.

AFP je ranije izvijestio da je policija od tržnice zadržala konvoj od 200 do 300 traktora koji je krenuo s jugozapada zemlje, a iz predostrožnosti su na mjesto događaja raspoređena oklopna vozila. Policijske jedinice su također raspoređene duž autoceste koja vodi do Rungisa, a policijski punktovi postavljeni su oko tržnice.

Francuske su vlasti ovih dana zauzele pomirljiv ton u odnosu na prosvjede, no danas su u Parizu istaknule da postupci poput današnjeg prelaze granice prihvatljivog. Svi prosvjedi koji ograničavaju rad ključne infrastrukture prelaze granicu, dodaju.

Francuski poljoprivrednici nezadovoljni su radnim uvjetima, traže više cijene proizvoda, smanjenje birokracije i zaštitu od strane konkurencije, među ostalim. Čelnik glavnog sindikata poljoprivrednika FNSEA, Arnaud Rousseau, objasnio je da su očekivanja vrlo visoka i da se neka od njih ne mogu brzo ispuniti. “Zato pokušavam pozvati na smirenost i razumnost”, ustvrdio je.

U Grčkoj su pak poljoprivrednici danas blokirali najvažniju autocestu u zemlji koja povezuje Atenu i Solun. Koliko će dugo ustrajati na blokadi, postavljenoj oko 150 kilometara sjeverno od Atene, nije jasno. Plan je bio paralizirati Solun, gdje bi se između četvrtka i nedjelje trebao održati najveći grčki poljoprivredni sajam Agrotica.

Proteklih dana privremeno je bio blokiran i najvažniji granični prijelaz s Turskom u blizini lučkog grada Alexandroupolisa.

Grčki farmeri prosvjeduju zbog poskupljenja gnojiva i dizelskog goriva, sažima izvješće ERT Newsa njemačka novinska agencija dpa. Uz to, kritični su prema Vladi jer su naknade štete nastale u prošlogodišnjim požarima i poplavama, u kojima su mjestimice stradale poljoprivredne površine i usjevi, premale, au nekim slučajevima uopće nisu isplaćene.

Seljačke demonstracije održane su danas i u Italiji. I tamo su poljoprivrednici traktorima blokirali nekoliko cesta, pogođene su Toskana, Lombardija, Kalabrija i Sardinija. Više stotina poljoprivrednika kroz akcije je poručilo da su protiv europske poljoprivredne politike, a istovremeno su zagovarali državne potpore poljoprivrednicima.

Prosvjednom pokretu pridružili su se i farmeri u Španjolskoj, Njemačkoj, Belgiji, Rumunjskoj, Nizozemskoj i Poljskoj.

Bruxelles je danas predstavio prijedloge kojima želi odgovoriti na probleme poljoprivrednika. U prijedlog produljenja ukidanja carina na uvoz robe iz Ukrajine uključio je mehanizam koji bi omogućio djelovanje u slučaju negativnog utjecaja pojedinih poljoprivrednih proizvoda na tržišta EU. Također predlaže određena odstupanja od pravila u pogledu obrade zemlje.

Tagovi: SELJACI, TRAKTORI, POBUNA, POLJOPRIVREDA, fRANCUSKA, gRČKA, šPANJOLSKA
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE