GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sessa: Za sada nema osnove za stegovni postupak protiv splitskih sudaca

Sessa: Za sada nema osnove za stegovni postupak protiv splitskih sudaca
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2021 / 15:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa izvijestio je da je pred mjerodavnim vijećima pokrenuo postupak na temelju Kodeksa sudačke etike protiv splitskih sudaca koji su sudjelovali na zabavi u konobi Željka Keruma, no Sessa ističe da za sada nema osnove da protiv sudaca pokrene stegovni postupak.

Sessa je na temelju Kodeksa sudačke etike podnio pritužbe sudačkom vijeću Županijskog suda u Splitu protiv sudaca tog suda Mihe Mratovića, Dinka Mešina i Brune Kleina koji je i predsjednik tog suda te suca Općinskog suda Tomislava Zlodre. Sudačkom vijeću Visokog upravnog suda podnio je pritužbu protiv suca Silvija Čovića, ujedno i predsjednika Upravnog suda u Splitu.

''Kršenje naloženih epidemioloških mjera je ponašanje koje je suprotno standardu ponašanja sudaca i ono ne doprinosi očuvanju ugleda i dostojanstva suda i sudačkog poziva. Takvo ponašanje je nedostojno i stvara dojam nedoličnosti'', ocijenio je Sessa.

U dopisu navodi da sudac ''mora prihvatiti i ona ograničenja koja bi se drugim građanima činila opterećujućima, a što se posebno odnosi na ograničenja koja su obvezna i naložena epidemiološkim mjerama''. Ističe da iz snimki druženja koja su objavljena u medijima "proizlazi da je riječ o okruženju i atmosferi koja stvara dojam nedoličnosti".

Vrhovni sud u petak je pozvao suce da vode računa o svakoj situaciji u kojoj bi njihovo ponašanje moglo izgledati neprimjereno?, dok je policija najavila provjere o zabavi u konobi Pršut u vlasništvu Željka Keruma na kojoj su, prema objavljenim snimkama, bili i suci te predsjednici splitskih sudova?.

Objavljena snimka proslave rođendana nekadašnjeg nogometaša Ivice Mornara koja se odvijala krajem siječnja u kaštelanskoj konobi Pršut, u Kerumovim vlasništvu, izazvala je niz reakcija u javnosti.

Vrhovni sud objavio je ranije u petak priopćenje u kojem navodi kako suci moraju uvijek voditi računa o svom ponašanju u i izvan sudnice. Standardi primjerenosti i obveze sudaca u tom su smislu propisani Kodeksom sudačke etike i viši su nego kod osoba koje ne obnašaju sudačku dužnost, navode iz Vrhovnog suda.

"Pozivamo suce da skrupulozno i s posebnom pozornošću vode računa o svakoj situaciji u kojoj bi njihovo ponašanje moglo izgledati neprimjereno te da se vode načelima određenim u Kodeksu sudačke etike", stoji na kraju priopćenja.?

U izjavi Hini predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa kazao je da u ovom slučaju nema potrebe tražiti očitovanja predsjednika sudova.

"Ne vidim nikakve potrebe da tražim dodatna očitovanja jer mi je sve više manje jasno. Što ćemo dalje tu poduzeti javnost će biti pravovremeno obaviještena", odgovorio je Sessa.

U splitsko-dalmatinskoj policiji Hini su kazali da će obaviti provjere te u postupak uključiti i tijela koja obavljaju nadzor rada ugostiteljskih objekata i odluka Stožera civilne zaštite tako da će ih izvijestiti o utvrđenim činjenicama i pružiti potporu u poslovima iz njihove nadležnosti.

Na novinarska pitanja hoće li u konkretnom slučaju biti mjera prema osobama koje su u velikom broju bile u konobi, kao i protiv vlasnika konobe županijski Stožer za civilnu zaštitu kaže da nisu zaprimi?li nikakav zahtjev za održavanjem bilo kakvoga okupljanja.

"Sa spomenutim slučajem smo upoznati putem medija kao i ostala javnost, iako ne znamo mjesto i vrijeme nastanka spomenute snimke ni sudionike toga sastanka. Bilo kakvi mehanizmi sankcioniranja nisu u nadležnosti Stožera civilne zaštite. Epidemiološke mjere vrijede za sve bez iznimki. Ukoliko je došlo do kršenja epidemioloških mjera, nitko ne smije biti izuzet od sankcija", istaknuli su u stožeru.

Tijekom jutra na društvenoj se mreži oglasio i Kerum koji je napisao da nije mislio komentirati događaj u Kaštelima, ali je morao s obzirom da ga stalno zovu novinari. Napisao je da u konobu nije nikoga zvao niti se čuje s nekim od spomenutih ljudi, čak ni s Mornarom. Naveo je da ga je Damir Karaman pitao može li Mornar doći sa svojom ekipom s nogometa.

"Naravno da sam dozvolio. Kad su ti ljudi otišli, ostao je samo jedan kojeg isto ne znam, ja sam kao inače zapjevao jer volim pjevati, za sve ostalo pitajte Karamana jer je on doveo tog kretena koji je to snimio", objavio je Kerum na društvenoj mreži.

U razgovoru sa sucima doznaje se da nisu znali da će tamo biti Kerum. Kažu kako je dogovoreno da na večeri bude njih deset s malog nogometa koje je Ivica Mornar pozvao na rođendan, a prostoriju je navodno prvi napustio sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Dinko Mešin. On nije bio raspoložen za davanje izjava baš kao i predsjednik Županijskog suda Bruno Klein koji je kazao da je o tom slučaju sve rekao i da nema daljnjih komentara. Klein je ranije medijima potvrdio da je došao na poziv Ivice Mornara te da se zadržao oko sat vremena i otišao.

"Da sam znao sve, ne bih dolazio", izjavio je novinarima Klein.

Predsjednik Upravnog suda Silvio Čović kazao je da će na novinarske upite odgovoriti elektroničkom poštom jer je na službenom putu. Do suca Županijskog suda Mih?e? Mratovića, suca Općinskog suda Tomislav Zlodre?, ali i Ivice Mornara nismo uspjeli doći?.? No, Hina od predsjednice Općinskog suda Marine Boko doznaje? da će tražiti očitovanje od suca Zlodre.

Tagovi: Đuro Sessa, Kerumov dernek. Silvio Čović, Željko Kerum, Tomislav Zlodra, Bruno Klein
PROČITAJ I OVO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE