GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sin Svetozara Marovića u Srbiji lagodno živi

Sin Svetozara Marovića u Srbiji lagodno živi
BJEGUNAC
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2020 / 14:14
Autor: SEEbiz / BIRN
BEOGRAD - Od kada je 2016. pobegao u Srbiju da izbegne zatvorsku kaznu u Crnoj Gori, Miloš Marović, sin takođe odbeglog Svetozara Marovića, ušao je u posao proizvodnje malina i postao vlasnik zemljišta vrednog više od milion evra, otkriva BIRN.

Četiri godine nakon što je pobegao iz Crne Gore u Srbiju koja odbija da ga izruči, Svetozar Marović, prvi i poslednji predsednik tzv. državne zajednice Srbije i Crne Gore, prekinuo je svoje ćutanje.

U obraćanju javnosti u avgustu ove godine, 65-ogodišnji Marović rekao je da je njegova porodica “dovedena do ruba fizičke egzistencije” zbog skandala iz 2015. kada je uhapšen zbog optužbi za korupciju.

“Mom sinu su oduzeli stan u kojem je živeo i sada nema gde da živi”, rekao je, između ostalog, Marović.

Međutim, prema istraživanju BIRN-a, Marovićev 37-ogodišnji sin Miloš, koji je takođe pobegao u Srbiju izbegavajući zatvorsku kaznu, daleko je od finansijske propasti.

Marović mlađi je vlasnik preko sto hektara zemlje u Srbiji čija je vrednost, prema pojedinim procenama, veća od milion evra. Marović je i u poslu proizvodnje malina, a imovina firmi čiji je vlasnik bio ili je i dalje, vredna je više stotina hiljada evra, pokazuje istraživanje BIRN-a.

Iako Svetozar Marović tvrdi da njegov sin “nema gde da živi”, Miloš Marović je kao svoju adresu stanovanja prijavio luksuznu zgradu u Beogradu, na Vračaru, koja je u vlasništvu nekoliko poznatih regionalnih biznismena sa poslovnim vezama u Rusiji.

BIRN je kontaktirao Marovića u vezi sa njegovim poslovima u Srbiji preko advokatice Radmile Krstić, međutim, nakon što smo pitanja proslijedili mejlom, Krstić je istakla da on nije trenutno u mogućnosti da odgovori, jer je veći broj članova njegove porodice pozitivan na COVID-19.

“Kontaktiraćemo Vas nakon stabilizacije situacije”, napisala je Krstić.

Svetozar Marović bio je suosnivač Demokratske partije socijalista (DPS), koja je ove godine izgubila vlast nakon tri decenije neprekidne vladavine, a bio je i jedan od najbližih saradnika Mila Đukanovića. Između 2003. i 2006. bio je predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore, koja je ukinuta nakon što su Crnogorci tijesnom većinom izglasali nezavisnost.

Marović je uhapšen krajem 2015, a nakon nagodbe sa tužilaštvom osuđen je u septembru 2016. na zatvorsku kaznu od tri godine i 10 mjeseci zbog niza optužbi za korupciju u rodnoj Budvi. Takođe, naloženo mu je i da vrati iznos od oko milion eura. Prije nego je pobegao u Srbiju, ostalo mu je da odsluži godinu i deset mjeseci zatvora.

Njegov sin Miloš, takođe se izjasnio krivim u vezi sa protivpravnom prodajom opštinskog zemljišta u industrijskoj zoni Jaza u blizini Budve, čime je opštinski budžet oštećen za 1,4 miliona eura. Marović mlađi je osuđen na zatvorsku kaznu od godinu dana, a naloženo mu je i da vrati 380.000 eura, što je i učinio. Međutim, i otac i sin su zatvor izbjegli i sada bezbrižno žive u Srbiji.

Miloš Marović je u međuvremenu dobio i srpsko državljanstvo. Od tužilaštva je tražio da svoju jednogodišnju zatvorsku kaznu služi u Srbiji, ali nikada nije odslužio ni dan. Prema crnogorskom zakonu, rok za odsluženje njegove kazne i formalno je istekao 16. septembra 2020, a tu odluku treba da potvrdi Viši sud u Podgorici.

Uprkos javnim žalbama, njihovi problemi sa zakonom ih nisu doveli ni blizu bankrota, pokazuje istraživanje BIRN-a.

Od momenta presude i bjekstva u Srbiju, Miloš Marović je stekao više od 130 hektara zemlje u Vojvodini.

Agroekonomisti procjenjuju da se vrijednost posjeda u Vojvodini, poznatoj po plodnoj zemlji, kreće između 9.000 i 10.000 eura po hektaru.

BIRN je našao oglase za prodaju poljoprivrednog zemljišta po cijeni od 10.300 eura po hektaru u opštini Novi Bečej, gdje Miloš Marović posjeduje 107 hektara. Prema tim cijenama, Marovićeva zemlja vrijedi više od milion eura. Marović je započeo i biznis sa malinama. On i njegov partner Aleksandar Bulatović su 2017. osnovali preduzeće “Agro Projekat” registrovano za “gajenje drvenastog, žbunastog i jezgrastog voća”.

Bulatović je u firmi imao udio od 20 procenata i doprinio je zemljom vrijednom 22.000 eura, prema podacima Agencije za privredne registre. Marović je u kapital firme upisao 88.000 eura, ali nije jasno da li je i kada, taj novac stvarno unio u preduzeće.

Brzo nakon osnivanja, u novembru 2018, Bulatović je prenio svoj udio u vlasništvu na Marovića, čime je ovaj postao jedini vlasnik. Kapital kompanije krajem te godine dodatno je narastao za oko 177.000 eura, kolika je vrijednost plantaže malina koju su njih dvojica zasadili, prema procjeni u koju je BIRN imao uvid, a koju su izvršili stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu koje je unajmio Marović. Te godine, Agro projekat je zaradio 24.000 eura. Šest mjeseci kasnije, u trenutku kada je vrijednost kapitala kompanije bila 340.000 eura, Marović zatvara firmu. Agro projekat je zvanično prestao sa radom u januaru ove godine, a Maroviću su, između ostalog, na raspolaganju ostali “gotovinski ekvivalenti” u vrijednosti od 270.000 eura.

Međutim, Marović i Bulatović nisu potpuno napustili ovaj biznis. U oktobru 2018, mjesec dana prije nego što je prodao Maroviću svoje akcije u “Agro projektu”, Bulatović je osnovao “Fruit Universe”, koja je sada vlasnik zemlje na kojoj je “Agro projekat” imao svoju plantažu malina.

Iste godine, Marović je osnovao firmu “Mattea Agrar” koja se bavi istom djelatnošću. Ova kompanija još uvijek postoji, ali nije aktivna, prema podacima iz APR-a.

U Ministarstvu poljoprivrede su za BIRN istakli da nijedna od tri gorepomenute kompanije nije dobila subvencije niti bilo kakve podsticaje od države, što je činjenica koja zbunjuje mnoge koji se bave uzgojem malina, jer skoro svako ko počinje rad u tom sektoru može da dobije pomoć od države samo ako se prijavi.

“Uopšte nije pametno propustiti takvu priliku”, rekao je jedan proizvođač maline i dugogodišnji primalac subvencija, koji je tražio da ostane anoniman. “Čudno je što to nisu iskoristili”.

U telefonskom razgovoru, Bulatović je potvrdio da je raspoložen da razgovara sa novinarom BIRN-a, navodeći da će ga pozvati za 20 minuta, čim završi poslovni sastanak, međutim, nakon toga nije odgovarao na pozive i poruke.

Tvrdnja Svetozara Marovića da njegov sin praktično nema krov nad glavom, izuzetno je nategnuta. Prijavljeno mjesto prebivališta Miloša Marovića je na Vračaru, u luksuznoj zgradi sa obezbjeđenjem koja je u vlasništvu nekoliko bogatih biznismena. Za neke od njih se smatra da su bliski Svetozaru Maroviću, a jedan stan u zgradi pripada širem članu porodice Marović, otkriva BIRN.

Jedan od vlasnika zgrade je Duško Knežević, vlasnik crnogorske Atlas banke i više kompanija… Knežević je takođe optužen u Crnoj Gori za zloupotrebu položaja… Trenutno živi u Londonu, a 2019. dospio je u žižu javnosti, nakon što je medijima priznao da je 25 godina finansirao Đukanovićev DPS. Marovićeva izjava iz avgusta, njegova prva nakon četiri godine, bila je upravo dio razgovora sa Kneževićem koji je prenošen uživo na internetu.

Vlasnici zgrade u kojoj je prijavljen Marović su i dva srpska biznismena poznata po radu u Rusiji – Nebojša Šaranović, vlasnik kiparske investicione kompanije “Kappa Star Limited” koja kontroliše veliki broj firmi u Srbiji i regionu i Desimir Međović, koji se obogatio na građevinskim poslovima u Rusiji.

Ni Svetozar ni Miloš formalno nisu prijavljeni kao vlasnici stana u zgradi, međutim, jedan apartman pripada Đorđiju Preleviću, bratu Marovićeve supruge Đorđine.

Interesantno, založno pravo na Prelevićev kredit za kupovinu stana od 109 metara kvadratnih, imala je kompanija “Tradeunique” koja je bila uključena u izgradnju poslovnog centra TQ Plazza u blizini Budve – istog projekta zbog kojeg su Marović i njegov sin bili uhapšeni.

Vlasnik “Tradeuniquea” je Mirko Latinović, još jedan biznismen sa vezama u Rusiji. Latinović je takođe bio optužen za malverzacije prilikom izgradnje poslovnog centra u Budvi, ali je naknadno postao svjedok tužilaštva u slučaju protiv Marovića. BIRN je kompaniji “Tradeunique” poslao pitanja u vezi s poslovnim odnosom sa Đorđijem Prelevićem, bratom supruge Svetozara Marovića, ali do objave teksta nismo dobili nikakav odgovor.

Tagovi: Svetozar Marović, Aleksandar Bulatović, Miloš Marović, Duško Knežević, Milo Đukanović, Demokratska partija socijalista, Nebojša Šaranović
PROČITAJ I OVO
Škoro o mlađoj suradnici i peglanju kartice: Podnio sam kaznene prijave
OBRAČUN
Škoro o mlađoj suradnici i peglanju kartice: Podnio sam kaznene prijave
ZAGREB - Miroslav Škoro tvrdi da je podnio kaznene prijave protiv članova Domovinskog pokreta, stranke kojoj je donedavno bio predsjednik.
SAD ima najviši broj novozaraženih u šest mjeseci
ZARAZA
SAD ima najviši broj novozaraženih u šest mjeseci
WASHINGTON – Sjedinjene Države u srijedu su imale najviši broj novozaraženih koronavirusom u šest mjeseci, njih više od 100 tisuća, pokazuju podaci agencije Reuters.
Slabe struje u Atlantskom oceanu signaliziraju velike vremenske promjene
PROMJENE
Slabe struje u Atlantskom oceanu signaliziraju velike vremenske promjene
LONDON - Sustav struja Atlantskog oceana, motor klime na sjevernoj hemisferi, mogao bi oslabiti do te mjere da bi uskoro moglo doći do velikih globalnih vremenskih promjena, pokazala je znanstvena studija u četvrtak.
Vrhovni sud odobrio Macronove zdravstvene propusnice
ZELENO SVJETLO
Vrhovni sud odobrio Macronove zdravstvene propusnice
PARIZ - Vrhovni sud Francuske potvrdio je novi zakon kojim se od javnosti zahtijeva zdravstvena propusnica za kafiće i restorane te cijepljenje zdravstvenih radnika protiv covida-19 do sredine rujna, rekavši da je zakon u skladu s poveljom republike.
U požaru u Rijeci dubrovačkoj izgorjelo sedam plovila i dva vozila
VATRA
U požaru u Rijeci dubrovačkoj izgorjelo sedam plovila i dva vozila
DUBROVNIK - U požaru koji je buknuo u četvrtak popodne u Rijeci dubrovačkoj izgorjelo je sedam plovila i dva vozila, izvijestili su iz Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE