GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sindikati kao tempirana bomba za vladajuću stranku uoči izbora

Sindikati kao tempirana bomba za vladajuću stranku uoči izbora
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2023 / 10:44
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Vlada i sindikati prvi su se put u povijesti našli u situaciji koja vladajućoj stranci prije izbora donosi potencijalnu financijsku "tempiranu bombu" nakon što je nadležno Povjerenstvo donijelo novo rješenje o reprezentativnosti sindikata javnih službi, piše u utorak Jutarnji list.

Prema najnovijem rješenju od 13. studenoga, a do kojeg smo došli, Sindikat Zajedno, koji okuplja medicinske djelatnike, postao je reprezentativan, a Sindikat KBC-a Zagreb izgubio je mogućnost kolektivnog pregovaranja.

To zapravo znači da će se morati pokrenuti pregovori o novom kolektivnom ugovoru, i to ne dodatku, nego potpuno novom ugovoru koji će definirati visinu osnovice plaća. I to samo mjesec dana nakon što je postignut dogovor o povećanju plaća i nakon što je 25. listopada potpisan treći dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU).

“Ako u postupku iz stavka 1. ovoga članka nije utvrđena reprezentativnost svih sindikata koji su prethodno utvrđeni kao reprezentativni ili su sudjelovali u pregovaračkom odboru ili je utvrđena reprezentativnost jednog ili više drugih sindikata, može se kolektivno pregovarati samo o sklapanju novog kolektivnog ugovora”, stoji u Zakonu o reprezentativnosti, koji će Sindikat Zajedno itekako iskoristiti.

Sindikat Zajedno, kako navodi njegova potpredsjednica Sanda Alić, samo nekoliko godina nakon osnivanja postao je reprezentativan “zahvaljujući odlučnoj borbi za djelatnike u zdravstvu”. Prema rješenju Povjerenstva, priznato im je 2185 članova.

“Sindikat Zajedno uvijek je postupao u skladu sa svim zakonskim normama i propisima te ćemo tako postupiti i sukladno Zakonu o reprezentativnosti. Što se tiče početnih zahtjeva, o njima će uskoro odlučiti najviša tijela sindikata. Svakako ćemo inzistirati na povećanju materijalnih prava svih djelatnika u javnom sektoru i poboljšanju uvjeta rada”, rekla je Sanda Alić, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Tagovi: SINDIKATI JAVNIH SLUŽBI, VLADA
PROČITAJ I OVO
Politico: Vučić bi na izborima mogao doživjeti neugodan udarac
PRED IZBORE
Politico: Vučić bi na izborima mogao doživjeti neugodan udarac
BEOGRAD - Srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću sklonost raspisivanju izvanrednih izbora mogla bi se obiti o glavu. Kako piše Politico, ujedinjena opozicija ovaj put postavlja neočekivano oštre izazove njegovoj desetljećima dugoj kontroli vlasti na izvanrednim općim izborima 17. prosinca.
Okončan prosvjed seljaka
EPILOG
Okončan prosvjed seljaka
ĐAKOVO - Završio je seljački prosvjed, objavio je vođa prosvjeda Tomislav Pokrovac.
Plenković: Odgovornost za Jakuševec je na Zagrebu
JASNA PORUKA
Plenković: Odgovornost za Jakuševec je na Zagrebu
ZAGREB - U Zagrebu se održava sjednica Vlade. Uvodno je predsjednik Vlade Andrej Plenković govorio o aktivnostima proteklog tjedna.
Pokrovac: Anušić je dijete sa sela, razumije nas
PROSVJED SELJAKA
Pokrovac: Anušić je dijete sa sela, razumije nas
ZAGREB - Tomislav Pokrovac jedan je od organizatora prosvjeda svinjogojaca i posljednjih je tjedana bio glasan kritičar Vlade i poteza vladajućih. Pokrovac je nakon posljednjeg sastanka, na kojemu je bio i novi ministar obrane Ivan Anušić, pokušao spustiti tenzije pa se sada svi pitaju nazire li se kraj prosvjedu. Naša Tea Mihanović na GP Županja gdje prati razvoj situacije i o svemu je razgovarala s Pokrovcem.
Barbariću će zamrznuti članstvo u HDZ-u
IZOLACIJA
Barbariću će zamrznuti članstvo u HDZ-u
ZAGREB - Degradacija dojučerašnjeg predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, za što je okidač bilo podizanje optužnice protiv njega zbog kaznenog djela protupravne gradnje, zaokružit će se, prema izvorima iz Vlade i HDZ-a, do kraja tjedna, piše u četvrtak Jutarnji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE