GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sindikati održali internetski prosvjed

Sindikati održali internetski prosvjed
BIZARNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2020 / 14:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) održao je u petak prvi internet-prosvjed u Hrvatskoj pod geslom "Radnicima hvala, ali prvo prava", pri čemu je istaknuto 12 zahtjeva koji su upućeni Vladi, Hrvatskom saboru, Hrvatskoj udruzi poslodavaca i Hrvatskoj gospodarskoj komori.

"Danas će radnici iz svih sektora govoriti kako prolaze kroz krizu. Veliki benefit krize trebalo bi biti da ulaganje u domaću proizvodnju i industriju postane pravilo, da izvoz postane pravilo, a uvoz samo nužda", poručio je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel putem platforme Zoom, gdje se na virtualnom prosvjedu okupilo oko 200 sudionika.

"Ova je kriza probudila sve aveti neoliberalnog kapitalizma, koji u svakoj krizi vidi priliku za profiterstvom, nepoštivanjem i umanjivanjem prava radnika. Dokaz tome je naš socijalni partner HUP, koji je u dogovoru s Vladom skovao plan mjera putem kojih će podijeliti privatnim poduzetnicima više desetaka milijardi kuna, i onda kao 'šlag na tortu' tražiti izmjene Zakona o radu, u svoju korist i u korist Vlade", ustvrdio je Novosel u obraćanju prosvjednicima.

Novosel je istaknuo da je SSSH pravovremeno reagirao kada je prvi inzistirao na transparentnoj objavi imena poslodavaca koji su iskoristili potporu Vlade, a popis je objavljen prije dva dana.

U 12 zahtjeva sindikalci traže transparentnost i nadzor potpora za očuvanje radnih mjesta, te da poslodavci koji koriste potpore radnike zadrže dodatna tri mjeseca.

Odbijaju prijedloge za smanjenjem plaća i pozivaju na bolju organizaciju rada kroz provedbu ključnih reformi u javnom i privatnom sektoru.

Zahtijevaju primjenu Europskog stupa socijalnih prava, kojim bi se proširila radna i socijalna prava na radnike u nestandardnim oblicima rada, poput rada putem interneta.

Traže povećanje minimalne plaće na 4000 kuna neto, sa ciljem smanjenja jaza između najviših i najnižih plaća. Žele veći porez za bogate i manji za radnike kroz progresivno oporezivanje dohotka i snažnije oporezivanje imovine i neinvestirane dobiti.

Zahtijevaju jačanje javnog zdravstva, pri čemu treba odvojiti javno zdravstvo od privatnog, te zaustaviti komercijalizaciju usluga i privatizaciju primarne zdravstvene zaštite.

Traže da se u mirovinski sustav hitno uvede načelo pravednosti i značajno povećaju mirovine stečene radom.

Traže podizanje kvalitete i dostupnosti obrazovanja te uvođenje "Poduzetništva i svijeta rada" u kurikulum i obrazovanje za aktivno građanstvo.

Sindikati također traže da se trajno zadrže sve digitalne usluge javne uprave pokrenute tijekom krize, kao i smanjenje broja gradova i općina.

Trebalo bi značajno povećati javne investicije i poticati privatne sa ciljem izgradnje industrije koja će biti niskougljična, cirkularna, digitalna i s obnovljivim izvorima enegerije.

Zahtijevaju i veće očuvanje i poticanje domaće proizvodnje, pogotovo poljoprivrede, kako bi Hrvatska postala samoodrživa u proizvodnji hrane.

SSSH je popis zahtjeva poslao na adrese Vlade, predsjednika Sabora, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore.

Tagovi: sindikalni internetski prosvjed, Mladen Novosel, Zoom, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Praznik rada,
PROČITAJ I OVO
Kajtazi: Romi nisu zainteresirani za cijepljenje
PORUKE
Kajtazi: Romi nisu zainteresirani za cijepljenje
PRIBISLAVEC - Saborski zastupnik u Klubu nacionalnih manjina Veljko Kajtazi rekao je u srijedu u Pribislavcu kako međimurski Romi većinom nisu zainteresirani za cijepljenje, a ministar Tomislav Ćorić se nadovezao kako nikoga ne treba izdvajati.
Plenković komentirao zahtjeve da Lauc izleti iz Znanstvenog savjeta
PREMIJER
Plenković komentirao zahtjeve da Lauc izleti iz Znanstvenog savjeta
ZAGREB - Bila je sadržajna rasprava i postignut je visoki stupanj konsenzusa o tome da je potrebno ohrabriti građane koje imaju određene rezerve prema cijepljenju. Mjere Stožera dobile su potporu, svi su suglasni da je cijepljenje najbolja zaštita od Covida-19, rekao je premijer Andrej Plenković nakon video konferencije Znanstvenog savjeta.
Radić: Vesna Vučemilović je osebujna i impulzivna osoba
DOMOVINSKI POKRET
Radić: Vesna Vučemilović je osebujna i impulzivna osoba
ZAGREB - Mario Radić iz Domovinskog pokreta izjavio je da je Predsjedništvo stranke jednoglasno prihvatilo ostavke Miroslava Škore i Darija Žepine.
EK: potpisan ugovor o nabavi lijeka protiv covida-19
UGOVOR
EK: potpisan ugovor o nabavi lijeka protiv covida-19
BRUXELLES - Europska komisija je objavila u srijedu da je potpisala okvirni ugovor s farmaceutskom tvrtkom GlaxoSmithKline (GSK) o nabavi sotrovimaba, monoklonskog antitijela, koji ta tvrtka razvija za liječenje bolesti covid-19.
Biden nominira Marka Gittensteina za novog veleposlanika u EU
IMENOVANJE
Biden nominira Marka Gittensteina za novog veleposlanika u EU

WASHINGTON -Američki predsjednik Joseph Biden nominirao je Marka Gittensteina za novog američkog veleposlanika u Europskoj uniji, priopćila je Bijela kuća.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE