GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skandal u Njemačkoj: Koliko testova je zaista provedeno?

Skandal u Njemačkoj: Koliko testova je zaista provedeno?
AFERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2021 / 09:28
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - U Njemačkoj su privatni centri za testiranje posljednjih mjeseci nicali poput gljiva poslije kiše. Međutim kritičari su od početka tvrdili da je sustav podložan prijevarama. Sada su se te slutnje i obistinile.

Otkako je početkom ožujka njemačka vlada kao jednu od mjera uvela i mogućnost besplatnog testiranja za sve građana, diljem zemlje su počeli nicati centri za testiranje. Osim u ljekarnama i kod liječnika, testovi se mogu obavljati i u jednom od mnogih centara koji su smješteni u trgovačke centre, parkinge trgovačkih centara ili u jednostavne kontejnera u blizini prometnih objekata poput željezničkih kolodvora.Masovno testiranja je postalo jedan od prioriteta i glavnih mehanizama u borbi protiv pandemije.

Za mnoge s osjećajem za dobar biznis pokretanje poduzeća za provođenje testiranja se uskoro pokazalo kao vrlo unosan posao.Od države ovi centri naplaćuju 18 eura po testu. Državu su ovi testovi samo u travnju i svibnju stajali preko 660 milijuna eura.

No kako je sada otkrila istraživačka ekipa javnih servisa WDR-a i NDR-a i nadregionalnog dnevnika Süddeutsche Zeitung, ovaj sustav bez pretjerane mogućnosti provjere doslovce poziva na manipulacije. Novinari ovog tima su tajno kontrolirali broj obavljenih testova u nekoliko nasumice odabranih testnih centara. U jednom centru u Kölnu novinari su izbrojali 70 obavljenih testova u jednom danu. Tvrtka koja stoji iza ovog testnog centra je od države za taj dan naplatila 1.000 testova. Do sličnih zaključaka se došlo praćenjem sličnih centara u Essenu i Münsteru.

Sada je, nakon kritika, bio prisiljen reagirati i ministar zdravstva Jens Spahn.

„Bilo da se radi o maskama ili testovima – svatko tko koristi pandemiju kako bi se obogatio na kriminalan način, bi se trebao sramiti", objasnio je političar CDU-a preko Twittera. On je još dodao kako je „dobro da se sada uključilo i državno tužiteljstvo".

Državno tužiteljstvo za gospodarski kriminal pokrenulo je istragu protiv dvije vodeće osobe jedne tvrtke u Bochumu kod koje su utvrđeni lažni obračuni. Spahn je najavio „nasumične probe" i rekao kako tvrtke koje provode testove dokumentaciju moraju čuvati do 2024. do kada je predviđeno provođenje testova.

Kelnski ured za zdravstvo se pribojava kako se radi o „vrhu ledenog brijega" i da će novi slučajevi pogrešnog obračuna uskoro izići na vidjelo dana. Zdravstvene službe se pribojavaju još jednog negativnog efekta. Tri centra, koje je pratio istraživački tim, su u roku jednog tjedna prijavila 25.000 testova od kojih niti jedan nije bio pozitivan. Nakon najnovijih saznanja o stvarnom broju testiranih osoba postoji bojazan da su ovi iskrivljeni podaci mogli iskriviti stvarnu epidemiološku sliku na terenu.

Manji koalicijski partner Unije CDU/CSU, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), oštro je kritizirao ministra Spahna zbog, kako je navedeno, „katastrofalnog menedžmenta" u borbi protiv pandemije. „Nakon maski sad i skandala s brzim testovima. Ministar Spahn je ignorirao upozorenja koalicijskog partnera da su uvjeti pod kojima se provodi testiranje neprihvatljivi", rekao je Carsten Schneider iz SPD-a.

Proteklih mjeseci su se pojavile i optužbe na račun nekoliko zastupnika Unije CDU/CSU da su se obogatili prilikom nabavke zaštitnih maski nakon čega je nekoliko njih dalo ostavke na političke položaje.

Tagovi: koronavirus u Njemačkoj, Carsten Schneider, testiranje na koronavirus, Jens Spahn
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE