GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Škole će dobiti 2,8 milijuna testova

Škole će dobiti 2,8 milijuna testova
TESTOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2022 / 10:34
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Ministarstvo znanosti i obrazovanja uskoro će školama proslijediti obavijesti o planu testiranja učenika osnovnih i srednjih škola, piše u četvrtak Jutarnji list.

Ideji da se učenici testiraju jednom tjedno kod kuće, konkretno ponedjeljkom prije nastave, prethodit će distribucija oko 2,8 milijuna testova (mjesečna zaliha) na adrese 1300 matičnih i oko 1100 područnih škola u Hrvatskoj.

Testove bi preuzeli roditelji, a nakon obavljenog testiranja, učenici bi dolazili u škole s potpisom roditelja u bilježnicama, uz naznaku "negativan test", kao što se prije od roditelja tražilo da upisuju visinu temperature učenika.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

U Hrvatskoj je oko 450 tisuća učenika, što znači da je za provedbu testiranja četiri puta mjesečno potrebno oko 1,8 milijuna testova. Ipak, plan je osigurati zalihu od milijun testova mjesečno, za slučajeve pojave pozitivnog učenika u razredu u drugoj polovici tjedna.

Tada bi se, objašnjavaju u Ministarstvu, učenici ponovo testirali, s ciljem da negativni ostanu na nastavi. Plan bi se ukratko sveo na to da zdravi idu u škole, a bolesni ostaju kod kuće.

Trenutno se procjenjuje da je oko 30.000 učenika u samoizolaciji. Datum početka mjere još nije poznat zbog logističkih problema. Prvi je, potvrđuje glavni savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin, nabava testova.

"Cilj vlade je da se u samotestiranja djece krene što prije, i to iz više razloga. Prvo je da se zaražena djeca odmah izdvoje iz kolektiva te da preostali učenici ne moraju u samoizolaciju, odnosno da se one svedu na minimum", kaže izvor iz vlade.

Navodi da sama distribucija ne bi trebala biti problematična. Testovi će iz robnih zaliha, kažu nam, uz pomoć HZJZ-a, biti distribuirani lokalnim zavodima, odakle bi ih preuzele škole. U toj varijanti ne bi trebalo biti problema niti za udaljena mjesta, odnosno otoke, jer nije riječ o kvarljivoj robi ili osjetljivom materijalu poput cjepiva, čija je distribucija ipak teža.

U školama zasad izražavaju skepsu prema samotestiranju učenika, pišu novinari Jutarnjeg lista Ivana Krnić, Mirela Lilek i Robert Bajruši.

Tagovi: testovi na koronavirus, brzi antigenski testovi
PROČITAJ I OVO
Biden: Ukrajina će dobiti više od 600 tenkova
POMOĆ
Biden: Ukrajina će dobiti više od 600 tenkova
MADRID - Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak u Madridu da će tijekom narednih dana objaviti da će Sjedinjene Američke Države Ukrajini poslati dodatnih 800 milijuna dolara za oružje te naglasio da će Sjevernoatlantski savez (NATO) braniti "svaki pedalj" svoga teritorija.
Kvar na Žičari Sljeme, putnici zapeli u gondolama
KAOS
Kvar na Žičari Sljeme, putnici zapeli u gondolama
ZAGREB - U popodnevnim satima došlo je do tehničkog kvara na sljemenskoj žičari, zbog čega je dio putnika u gondolama zapeo 20-tak minuta iznad Medvednice.
Lavrov: Amerikanci ne žele oslabiti samo Rusiju već i EU
OPTUŽBE
Lavrov: Amerikanci ne žele oslabiti samo Rusiju već i EU
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je u četvrtak da je summit NATO saveza u Madridu još jednom pokazao da zemlje članice očekuju bezuvjetnu poslušnost.
Istraga protiv skupine krijumčara veće količine zabranjenih lijekova iz Srbije
KRIJUMČARI
Istraga protiv skupine krijumčara veće količine zabranjenih lijekova iz Srbije
ZAGREB - Uskok je pokrenuo istragu protiv četvorice muškaraca, osumnjičenih da su u Srbiji nabavljali velike količine zabranjenih lijekova, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga, a koju su potom krijumčarili u Hrvatsku radi daljnje preprodaje, priopćeno je u četvrtak.
Cijene nafte pale prema 110 dolara, trgovce brine potražnja
PAD
Cijene nafte pale prema 110 dolara, trgovce brine potražnja
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 110 dolara budući da je trgovce zabrinuo rast zaliha goriva u SAD-u, potaknuvši zabrinutost za potražnju koja je zasjenila strahovanja od nedostatne opskrbe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE