GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slavi se Praznik rada, stigle i prve poruke sindikata: Radnici nemaju dostojne plaće

Slavi se Praznik rada, stigle i prve poruke sindikata: Radnici nemaju dostojne plaće
PRAZNIK RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2024 / 10:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Međunarodni je praznik rada. Zagreb je proslavu organizirao u Maksimiru, grah se dijeli i u Splitu, a oglasit će se i sindikati.

Obilježava se Međunarodni praznik rada.

Grad Zagreb i ove godine proslavu Međunarodnog praznika rada 1. svibnja organizira u parku Maksimir. Građanima će biti podijeljeno 40 tisuća porcija graha i 20 tisuća porcija štrukli.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) organizira u povodu Međunarodnog praznika rada tradicionalni Praznik rada u Tvornici. Tom će se prigodom podsjetiti na važne sindikalne akcije i kolektivna pregovaranja u protekloj godini, uputiti poruke, zahtjeve i očekivanja poslodavcima i budućoj Vladi.

Premijer Andrej Plenković čestitao je u srijedu Međunarodni praznik rada, poručio je kako će njegova Vlada nastaviti odgovorno voditi državu, dizati standard i kvalitetu života građana, osobito onih najranjivijih te podsjetio što su sve napravili proteklih osam godina.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u srijedu čestitku svim hrvatskim građankama i građanima povodom Međunarodnog praznika rada iskazujući zahvalnost za svakodnevno savjesno i predano obavljanje posla, svim radnicima i radnicama.

U čestitci Jandroković navodi da je današnji dan podsjetnik na prosvjede u Chicagu 1. svibnja 1886., taj povijesni trenutak u borbi za priznanje temeljnih prava radnika i za njihov dostojanstveniji život, izgrađen na pravednijim uvjetima rada.

U svijetu koji prolazi kroz brojne promjene pred radnicima su stalno novi izazovi, ali i mogućnosti za nadogradnju njihovih znanja i vještina. S punom sviješću o utjecaju globalnih fenomena poput ubrzanog tehnološkog napretka ili migracija na tržište rada, potrebno je kontinuirano osmišljavati politike i unaprjeđivati rješenja koja će sve nove realnosti i uvažavati. Istovremeno, izrazito važnim ostaje kvalitetan socijalni dijalog te jačanje partnerstva između države, poslodavaca i sindikata, istaknuo je Jandroković.

Predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever kazao je kako veliki dio hrvatskih radnika u Hrvatskoj nema dostojno radno vrijeme, da bi se trebalo težiti ravnoteži poslovnog i privatnog, te da također treba težiti skraćivanju radnog vremena, ali i zadržavanju plaće.

Na Međunarodni praznik rada, u radijskoj emisiji "U mreži Prvog" na HRT-u razgovarali ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel.

Novosel je rekao kako je u Hrvatskoj u ovom trenutku politika plaća veliki problem.

'Vlada je pokušala za državne i javne službenike donijeti Zakon o plaćama, na neki način nivelirati te koeficijente pod motom jednaka cijena rada za jednak rad. Koliko su to uspjeli, više ili manje, ima tu puno zadovoljnih i nezadovoljnih, ali ostaje još jedan veliki dio privatnog sektora koji je u vlasništvu lokalne samouprave, dakle komunalna društva, predškolske odgojne ustanove itd. koje su u vlasništvu lokalne samouprave, gdje u ovom trenutku, ako nema kolektivnog ugovora, onda jedino ono što poslodavci smatraju da je obavezno bruto isplatiti, to je minimalnu plaću 840 eura. Sve drugo je stvar poslodavca', rekao je Novosel.

Ministar Piletić istaknuo je kako je HDZ na ove izbore izašao s jednim od najcjelovitijih programa rada za sljedeće četiri godine pod nazivom "Za sve izazove" i među prioritetima su ne samo radnička prava nego i ono što proizlazi iz svijeta rada, a to je mirovinski sustav.

Tagovi: PRAZNIK RADA, PRVI MAJ
PROČITAJ I OVO
Osnivač Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Schwab povlači se s izvršne funkcije
POVLAČENJE
Osnivač Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Schwab povlači se s izvršne funkcije
DAVOS - Svjetski ekonomski forum potvrdio je u utorak da se osnivač Klaus Schwab udaljava od svakodnevnog upravljanja organizacijom nakon više od 50 godina na čelu.
Izvor bliski HDZ-u: Plenković će ipak u Bruxelles
NESLUŽBENO
Izvor bliski HDZ-u: Plenković će ipak u Bruxelles
ZAGREB - Izvori bliski vrhu HDZ-a i Vlade zgroženi su što će u Vladi i dalje sjediti Marija Vučković, Radovan Fuchs, Vili Beroš i Gordan Grlić Radman i imaju objašnjenje za to.
Privedena odbjegla prijateljica Josipe Rimac
U ZATVORU
Privedena odbjegla prijateljica Josipe Rimac
ZAGREB - Prijateljica Josipe Pleslić ex Rimac, Anna Marija Radić privedena je jučer navečer u zatvor u Zagrebu, doznaje N1.
Drama u avionu Singapore Airlinesa: Jedna osoba poginula, 30 ozlijeđenih
TRAGEDIJA
Drama u avionu Singapore Airlinesa: Jedna osoba poginula, 30 ozlijeđenih
LONDON - Jedna je osoba poginula, a više od 30 je ozlijeđeno na letu iz Londona u Singapur koji su pogodile snažne turbulencije, javila je zrakoplovna kompanija, prenosi BBC.
Domovinski pokret ima prvi zahtjev, neće se svidjeti Plenkoviću
ZAHTJEVI
Domovinski pokret ima prvi zahtjev, neće se svidjeti Plenkoviću
ZAGREB - Domovinski pokret će na prvom koalicijskom sastanku s HDZ-om i ostalim partnerima tražiti da se napravi rebalans proračuna kako bi mogli u svojim ministarstvima početi uvoditi svoje mjere koje su obećavali prije izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE