GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: 1.292 novozaraženih, 51 umrli, mjere na razmatranju

Slovenija: 1.292 novozaraženih, 51 umrli, mjere na razmatranju
KORONAVIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2020 / 11:23
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - U Sloveniji su u zadnja 24 sata sa 5868 testova potvrđene 1292 nove zaraze koronavirusom, a od posljedica Covida-19 je umro je 51 oboljeli, objavila je u utorak slovenska vlada koja će u četvrtak odlučivati koje će epidemiološke mjere i dalje ostaviti na snazi, a koje možda popuštati.

Ukupan broj potvrđenih zaraza povećao se na 77106, od čega je 20140 aktivnih slučajeva, dok 14-dnevna incidencija iznosi 961.

Prema zadnjim podacima ministarstva zdravstva, u bolnici se od Covida-19 liječi 1298 pacijenata, što je porast od 36 u odnosu na dan ranije. Na intenzivnim odjelima covid bolnica je 202 teže oboljelih, pet više nego prethodni dan.

Sa najnovijim smrtnim slučajevima od posljedica Covida-19 ukupni se broj preminulih povećao na 1435.

Slovenska bi vlada krajem tjedna trebala u dogovoru s medicinskom strukom odlučivati o produženju na još jedan tjedan mjera koje su već na snazi, ali i mogućem ublažavanju neke od njih. Oko toga postoje dvojbe jer liječnici i epidemiolozi ocjenjuju da se broj novozaraženih ne smanjuje kako se očekivalo, a osobito i stoga što je zdravstveni sustav preopterećen jer su hospitalizacije i dalje u porastu.

Prvi je uvjet za ublažavanje nekih restriktivnih mjera da se broj novih dnevnih zaraza spusti na manje od tisuću, a prošli je tjedan iznosio oko 1400.

Prije tjedan dana broj novozaraženih iznosio je 1303, a uz nešto viši udio pozitivnih testova, što još ne potvrđuje da bi se ovaj tjedan mogao postići željeni cilj.

Epidemiolozi navode da bi se eventualno među prvima mogla ukinuti jedna od restrikcija koja je izazvala najviše sporova, a to je ona o zabrani napuštanja općine stanovanja, osim zbog posla i zbog nekih drugih izuzetnih slučajeva.

Prema tvrdnjama nekih epidemiologa, ona nema puno smisla jer u Sloveniji nema posebnog lokalnog žarišta zaraze nego je virus prisutan u populaciji, odnosno raspoređen skoro pravilno po svim dijelovima zemlje.

Govori se i o mogućem popuštanju nekih mjera koje bi omogućile više rekreacije, među njima i skijanje, te dopustio rad žičara i gondola na skijalištima, posebno s obzirom na činjenicu da se krajem tjedna očekuje veća količina snijega na svim skijaškim terenima.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, koronavirus
PROČITAJ I OVO
GONG prozvao i Milanovića i Ustavni sud
REAKCIJE
GONG prozvao i Milanovića i Ustavni sud
ZAGREB - Gong je u subotu ocijenio kako se predsjednik Republike Zoran Milanović ne ponaša kao odgovoran državnik, ali niti Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava jer se svojim loše obrazloženim upozorenjem Milanoviću stavio iznad Ustava.
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
NA SLOBODI
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
BEOGRAD - Glumcu Sergeju Trifunoviću poslije saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ukinuto je zadržavanje.
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE