GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija dobila iz Kine prvih 300.000 maski

Slovenija dobila iz Kine prvih 300.000 maski
POŠILJKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2020 / 16:55
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Pošiljka od 300.000 zaštitnih maski iz Kine pristigla je u petak u Ljubljanu, a one će najprije biti uskladištene u državnim rezervama a potom podijeljene onim službama koje ih najviše trebaju, rekao je glasnogovornik državnog kriznog stožera.

Na konferenciji za novinare u sjedištu vlade, Jelko Kacin je kazao da je riječ o pošiljki koju je kao donaciju Sloveniji osigurao predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, zahvaljujući prijateljstvu s osnivačem kineske kompanije Alibaba Jackom Maom.

Zbog zakašnjelih priprema na epidemiju koronavirusa, maske svih tipova i nužna oprema za medicinsko osoblje ovih dana kritično nedostaju, navodi nova vlada.

Ulažu se svi napori da se to riješi do kraja tjedna, a u nekim poslovima uvoza došlo je do problema, pa nije realiziran predviđeni uvoz iz Španjolske i Njemačke, no govori se o pokretanju vlastite proizvodnje maski, te interventnim količinama koje treba osigurati Europska unija.

Na istoj konferenciji za novinare govorio je i ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs koji je izjavio da državljani sve bolje razumiju situaciju zbog koje od danas vrijedi zabrana okupljanja i kretanja na javnim površinama.

Kazne od 400 eura za prekršitelje, po njegovim riječima, imaju pravo izricati zdravstveni inspektori, a oni koji uredbu budu kršili morat će slušati i naloge policije da se raziđu ako ih se uhvati prilikom nadzora.

Pritom će im se izricati samo opomena ako im to bude prvi put, a kaznu naplaćivati ako se ogluše na naredbe policije.

Cilj mjere kojom se zabranjuje kretanje i okupljanje pojedinaca na javnim površinama jest da se zaštiti zdravlje ljudi i da se država što prije dovede u normalno stanje, odnosno obuzda epidemija, kazao je Hojs.

Pojasnio je da uredba predviđa izuzetke, pa tako na javnim površinama zajedno ali na propisanoj udaljenosti mogu biti članovi iste obitelji, a u automobilu se na putu na posao mogu zajedno voziti kolege koji zajedno rade u istom prostoru, pri čemu u vozilu ne smije biti više od pet osoba.

U skoro svim ostalim slučajevima dopušten je izlazak na takva mjesta samo pojedinačno.

Hojs nije isključio da će se ubuduće u pojedinim sredinama, odnosno općinama, ako to bude zahtijevala situacija sa širenjem koronavirusa, uvesti svojevrsne karantene, pri čemu se iz takvih sredina neće moći izaći "ni u planine niti u vikendice".

Hojs je kazao da će idući tjedan uputiti u parlament zakonski prijedlog da neke ovlasti policije u krizi s koronavirusom dobije vojska, i to prvenstveno u zaštiti granica, budući da se pretpostavlja da bi policija mogla biti jako angažirana na problemima koji se u tijeku epidemije mogu pojaviti u unutrašnjosti zemlje.

Ministrica poljoprivrede kazala je da se ne očekuje nestašica poljoprivrednih proizvoda, ali da je donesena odluka o otkupu mlijeka, mesa i sličnih proizvoda od domaćih proizvođača za robne državne rezerve u vrijednosti od 28 milijuna eura.

U slučaju dužeg trajanja epidemije i transportnih problema na granicama po njenim bi riječima moglo doći do nestašice voća i povrća, što bi se rješavalo uvozom iz Mađarske, a namjerava se izvesti veća količina mlijeka nakon što su mljekari u Italiji prekinuli s otkupom slovenskog mlijeka.

Za kupnju tog mlijeka, kako je pojasnila, velik interes pokazuje Crna Gora.

Kako je objavila slovenska vlada, ulažu se veliki napori kako bi se u domovinu unatoč prekidu redovnih linija vratili Slovenci koje je epidemija zatekla u različitim krajevima svijeta, no pri tome ima i teškoća.

Budući da je ljubljanska zračna luka zatvorena za promet, a zagrebačka još otvorena, slovensko ministarstvo vanjskih poslova u petak je upozorilo da oni koji će eventualno sletjeti u Zagreb zbog preporuke Slovencima da ne idu u inozemstvo ne mogu računati na to da će netko od rodbine iz Slovenije doći po njih, a prekinut je i međunarodni željeznički i autobusni promet.

U medijima se navodi da su u ministarstvu ogorčeni odlukom veće grupe slovenskih turista koji borave na Kanarskim otocima koji su odbili povratak u Europu poljskim zračnim prijevoznikom, na čemu je radilo ministarstvo.

Ono očekuje da će se slični aranžmani postići i s drugim državama i u okviru suradnje unutar EU-a.

Tagovi: maske, koronavirus, Asleksander Čeferin, Jelko Kacin
PROČITAJ I OVO
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE