GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Još pet mrtvih i 28 novozaraženih od koronavirusa

Slovenija: Još pet mrtvih i 28 novozaraženih od koronavirusa
ŽRTVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2020 / 12:42
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - U Sloveniji je testiranjem 1232 osobe u petak potvrđeno 28 novih slučajeva zaraze koronaviirusom, čime je broj inficiranih povećan na 1188, a još je pet zaraženih umrlo, čime se broj ukupno preminulih povećao na 50, objavili su u subotu slovenski službeni izvori.

Prema podacima vlade i nacionalnog Instituta za javno zdravlje u bolnicama su 94 osobe oboljele od Covida-19, s time da je trend hospitalizacija zadnjih dana u padu, dok se povećava broj onih koji se nakon oporavka otpuštaju iz bolnice.


Takvih je do sada ukupno bilo 148. Prema službenim podacima vlade, do sada je u Sloveniji analizirano 34.279 briseva.

U strukturi onih kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom i dalje je najviše štićenika domova za starije osobe, te osoblja u tim domovima i osoblja u zdravstvenim ustanovama koji čine polovicu ukupno potvrđenih zaraza, a na te skupine je do sada usmjeravana i glavnina testiranja.
Iz epidemiološke stručne skupine slovenske vlade u petak su poručili da je država vjerojatno dosegla vrhunac epidemije i da bi unatoč dnevnim oscilacijama novih zaraza moglo doći do postupnog ukidanja nekih restrikcija, ali da s time ne treba žuriti već treba pričekati još "tjedan-dva", a osobito paziti da ne dođe do kršenja pravila o socijalnoj distanci tijekom uskrsnih blagdana.

Vladi epidemiolozi još ne preporučuju ukidanje mjere zabrana napuštanja matičnih općina i smatraju da s njom treba nastaviti jer je do sada dala rezultate.

Epidemija koronavirusa u Sloveniji je proglašena 12. ožujka, tik pred nastup nove koalicijske vlade premijera Janeza Janše koji za kašnjenje mjera zaštite optužuje bivšu vladu i nacionalni Institut za javno zdravstvo, čiji su voditelji u međuvremenu smijenjeni.
Neke mjere, poput zabrane posjeta u domovima za starije, gdje živi za bolest najranjivija populacija, u Sloveniji su određene još ranije - 6. ožujka, no zaraza se proširila na desetak domova. Stanje za sada unatoč naporima nije sanirano.

Od do sada umrlih od koronavirusa najviše je bilo osoba starijih od 60 godine, kazala je u petak voditeljica zdravstvenog kriznog stožera Bojana Beović, ali nije željela potvrditi da je riječ upravo o stanarima domova za starije jer se podaci o tome i regionalnoj rasprostranjenosti zaraženih i umrlih tek trebaju analizirati i sistematizirati.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, Bojana Beović, Janez Janša, Vlada Slovenije koronavirus
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE