GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Kažnjavanje za nenošenje maski bez pravnog temelja

Slovenija: Kažnjavanje za nenošenje maski bez pravnog temelja
MASKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2021 / 17:29
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Odluka slovenske vlade kojom se nenošenje maske za zaštitu od koronavirusa kao prekršaj kažnjava globom od 400 eura dovedena je u Sloveniji u pitanje nakon što je jedan sud pravomoćnom presudom presudio da ona nema pravnog temelja.

Vladina odluka, pri čemu se ona pozivala na zakon o zaraznim bolestima, nema pravno utemeljenje u spomenutom zakonu, presudio je sud u Kopru u presudi izrečenoj u vezi žalbe muškarca koji je kažnjen zbog nenošenja maske u vrijeme epidemije Covida-19. Sud je dodao da država u svojim propisima o kažnjavanju građana mora biti precizna.

Pri izricanju globe za nenošenje maski država se pozivala na zakonske restrikcije koje se u epidemiji odnose na kretanje ljudi, a ne na nošenje maski, što vlada u toj odredbi nije ni specificirala.

Ustavni pravnik Andraž Teršek izjavio je da bi odluka suda u Kopru mogla biti presedan zbog čega bi moglo pasti u vodu nekoliko tisuća izrečenih globi za nenošenje maske jer bi svi koji su zbog toga kažnjeni mogli tražiti povrat novca, objavili su slovenski mediji. Mediji dodaju da je moguće alternativno rješenje da se sve do sada izrečene kazne ponište.

Koliko se mjera obveznog nošenja maski do sada strogo primjenjivala svjedoči slučaj ravnatelja slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milana Kreka, koji je početkom siječnja morao platiti 400 eura, kad je zaboravio staviti masku dok je točio gorivo na putu iz Ljubljane u Kopar, nakon cjelodnevnog posla. Slično se dogodilo i pred novu godinu na godišnjem domjenku obavještajne službe SOVA, kad je nekoliko njenih službenika zatečeno bez maske u zatvorenom prostoru.

Tagovi: nošenje maski, koronavirus u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE