GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Mjesec dana od prvog slučaja skoro 1.000 oboljelih, 22 preminulih

Slovenija: Mjesec dana od prvog slučaja skoro 1.000 oboljelih, 22 preminulih
KORONAVIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2020 / 14:27
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Mjesec dana od prvog potvrđenog slučaja zaraze i 21 dan nakon prvog smrtnog slučaja među oboljelima Slovenija se po ocjenama stručnjaka nalazi negdje na sredini epidemije Covida-19, a trošak za prvu pomoć gospodarstvu već je tri milijarde eura.

Prema podacima koji su objavljeni u subotu, testovima su potvrđena 934 slučajeva zaraze, nakon što je testirano 25.921 ljudi, a umrlo ih je 22. S testiranjem se u Sloveniji započelo 27. siječnja.


Prvi slučaj zaraženog zabilježen je 4. ožujka kod 60-godišnjaka iz Ljubljane koji je s većom skupinom zemljaka u aranžmanu turističke agencije boravio u Maroku, a onda se preko zračne luke u Veneciji cestovnim prijevozom vratio u Sloveniju.

Prvi umrli s pozitivnim testom na koronavirus zabilježen je 14. ožujka. Radilo se o neimenovanom starijem muškarcu s nizom drugih bolesti, štićenikom doma za starije u Metliki, uz samu granicu s Hrvatskom.

U tom gradiću zarazu je na više svojih pacijenata i suradnika, te stanara doma umirovljenika za koje je skrbio prenio liječnik koji se vratio sa skijanja u Italiji.

U četiri slovenske bolnice trenutno je smješteno 109 oboljelih, od čega ih je 31 na intenzivnim odjelima, dnevno se otpušta od 5 do 10 izliječenih, a stopa dnevnog porasta slučajeva varira iz dana u dan, ali je zadnjih dana stabilizirana, pa vlada ocjenjuje da bi do vrha epidemije i postupnog okretanja trenda prema dolje moglo doći za koji tjedan.

Vlada je najviše zabrinuta zbog stanja u domovima za starije, gdje je u desetak takvih ustanova došlo do zaraze stanara i dijela osoblja, pa su imenovani regionalni koordinatori i liječnički timovi koji se time bave, kako bi se oni bez simptoma i potvrde zaraze odijelili od već bolesnih i tako saniralo stanje.

Slovenski parlament ovog je tjedna prihvatio zakonski paket "prve pomoći" stanovništvu i gospodarstvu težak 3 milijarde eura, što će biti dovoljno za vrijeme od proglašenja epidemije do 30. svibnja, a najavljuju se i novi zakoni za osiguranje likvidnosti i ponovno pokretanje gospodarstva nakon što epidemija završi.

Mnogi ekonomisti smatraju da bi i to moglo biti nedovoljno ako se kriza produži na jesen.

Prema procjeni slovenske gospodarske komore slovenski BDP mogao bi ove godine zbog koronakrize pasti u rasponu od 6 do 16 posto, što je gore nego u vrijeme globalne financijske krize kad je pad iznosio 8 posto, pa bi kao i za druge države EU-a bilo potrebno osigurati solidarnu pomoć na razini cijele zajednice izdavanjem obveznica.

Premijer Janez Janša bio je jedan od devet lidera zemalja članica EU-a koji je potpisao zahtjev za izdavanje takvih obveznica kako bi se pomoglo zemljama najviše pogođenima pandemijom Covida-19, na što za sada nisu pristale neke utjecajne članice poput Njemačke i Nizozemske.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, koronavirus, Janez Janša, Šmarje pri Jelšah, Metlika
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE