GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Odobren novi zakonski paket pomoći za koronakrizu

Slovenija: Odobren novi zakonski paket pomoći za koronakrizu
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2020 / 08:23
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski parlament donio je novi paket državne pomoći zbog krize izazvane koronavirusom po kojem će radnicima i u lipnju dobiti subvencionirane plaće, a ozakonjena je dodjelu "vaučera", turističkih bonova.

Zakonski paket, treći takav interventni zakon od početka koronakrize, parlament je prihvatio kasno sinoć, dok su u Ljubljani u večernjim satima trajali šesti po redu "biciklistički" prosvjedi protiv vlade Janeza Janše koji se održavaju petkom u večernjim satima. Na njima je po procjeni policije sudjelovalo više od tri tisuće ljudi, a organizatori navode da ih je bilo znatno više.

Novim zakonskim paketom pomoći, zaposleni u poduzećima koje je pogodila kriza i kod kuće su "na čekanju" i dalje će kao i prethodna dva mjeseca dobivati subvencionirano plaću do 80 posto njezina iznosa, ali samo još u lipnju, a ne još iduća tri mjeseca, kako je predlagala oporba.

Osim toga, uvedena je i nova mjera subvencioniranja skraćenog radnog vremena koja će se moći koristiti sve do kraja godine.

Cilj ovih mjera je da se u najvećoj mjeri sačuvaju radna mjesta, posebno u djelatnostima koje je koronakriza najviše pogodila, a među kojima su turizam, ugostiteljstvo, te "cluster" poduzeća vezana za autoindustriju.

Novim paketom pomoći za prevladavanje posljedica epidemije Covida-19 od oko milijardu eura i koji odmah stupa na snagu, predviđeno je preko 360 milijuna eura za izdavanje besplatnih "turističkih bonova".

Te vaučere dobit će svi stanovnici, punoljetni bon u vrijednosti 200 eura, a maloljetni od 50 eura. Moći će ih iskoristiti do kraja godine za noćenje u jednom od domaćih turističkih kapaciteta.

Cilj te mjere je pomoći domaćem turizmu da "preživi" sezonu u kojoj će prema očekivanjima biti znatno manje stranih turista koji u normalnim godinama ostvare dvije trećine ukupnih noćenja.

Ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek kazao je da će slovenskom turizmu za oporavak od sadašnjeg kriznog stanja trebati pet godina.

Tagovi: slovenski parlament, koronavirus u Sloveniji, koronakriza, Zdravko Počivalšek
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE