GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Skoro 1500 zaraza, trećina testova pozitivnih

Slovenija: Skoro 1500 zaraza, trećina testova pozitivnih
SVE GORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2021 / 14:04
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - U Sloveniji je u zadnja 24 sata uz smanjen opseg testiranja potvrđeno 1497 zaraza koronavirusom, a umrlo je petoro pacijenata, objavilo je u nedjelju ministarstvo zdravstva.

Sa 4458 PCR-tetova otkriveno je 1497 zaraza, a udio pozitivnih među testiranima iznosio je 33,5 posto. Time se nastavlja zabrinjavajući trend širenja četvrtog vala epidemije, o čemu svjedoči podatak da je broj potvrđenih zaraza u odnosu na stanje prije sedam dana, kad je sa 2279 testiranja bilo 632 zaraza, udvostručen.

Prosjek dnevno otkrivenih zaraza za zadnjih sedam dana povećan je na 1673 slučaja, 14-dnevna incidencija na 873, a porastao je i broj hospitaliziranih.
U bolnicama je trenutno 475 oboljelih, dvadeset više nego dan ranije, od čega njih 126 na intenzivnim odjelima.
Svim potrebnim dozama cjepiva protiv covida-19 zaštićeno je 53 posto populacije i 62 posto odraslih, prema službenim podacima vlade.
Kako je u razgovoru za Slovensku televiziju izjavio Leon Cizelji iz znanstvenog Instituta Jožef Štefan, ustanove koja radi projekcije i modele razvoja epidemije za vladu, broj hospitalizacija u iduća dva tjedna mogao bi prijeći kritičnu granicu, kad će na intenzivnim odjelima biti više od 150 pacijenata, a stvarni broj zaraza možda je i dva puta veći od onih koje su potvrđene testiranjem.

Zato je upitno hoće li se broj zaraza zadržati ispod onoga koji je bio u lanjskom drugom jesenskom valu ili će biti premašen.
Vlada i dalje poziva na što veći odaziv na cijepljenje, kako bi se izbjeglo dodatno zaoštravanje mjera, a ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek kazao je u razgovoru za mariborski list "Večer" da vlada unatoč sadašnjem stanju epidemije neće zatvarati gospodarske aktivnosti.

"To mogu reći jasno i glasno, takvo zatvaranje više si ne možemo priuštiti", kazao je Počivalšek, dodavši kako u tom pogledu nema nikakvog nesporazuma s premijerom Janezom Janšom koji je nedavno o lockdownu govorio kao o krajnjoj mogućnosti ako bi se negativni trendovi nastavili, a protuepidemijske mjere kršile.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, Zdravko Počivalšek, Bojana Beović, školska godina
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE