GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Stanje sve ozbiljnije, opet više od 300 novozaraženih

Slovenija: Stanje sve ozbiljnije, opet više od 300 novozaraženih
OZBILJNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2020 / 09:06
Autor: SEEbiz / H

LJUBLJANA - Unatoč novim mjerama uvedenima u petak, u Sloveniji je epidemiološko stanje s covidom-19 sve ozbiljnije jer se po drugi dan zaredom bilježi više od 300 novih zaraza koronavirusom.

U zadnja 24 sata u Sloveniji su potvrđene 362 zaraze koronavirusom, što je samo malo manje od jučerašnjih rekordnih 387, rekao je jutros za slovensku televiziju Jelko Kacin, glasnogovornik vlade.

Od danas je u Sloveniji na snazi odluka vlade o zabrani okupljanja više od deset ljudi u javnim i privatnim prostorijama. Trgovine, javni uredi, pošte i slične ustanove moraju osigurati da u isto vrijeme u njima ne bude više od jedne osobe na 20 četvornih metara, uvedena su ograničenja za poslovanje lokala i gostionica koji će goste moći posluživati samo za stolovima, uz potreban razmak, dok su zabranjeni prijemi i domjenci na kojima se poslužuje jelo i piće.

Kako je u četvrtak navečer za Slovensku televiziju izjavio ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, ako idućih dana te mjere ne budu dale željeni rezultat i broj novozaraženih na padne, onda će vlada razmisliti i o strožim mjerama i preporukama, a moguće je i postupno zatvaranje frizerskih salona i sličnih djelatnosti, kako je bilo na proljeće u prvom valu epidemije.

Hojs je potvrdio da se u petak u popodnevnim satima na zahtjev premijera Janeza Janše održava i sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, s glavnom točkom oko razvoja epidemiološke situacije koja je ozbiljna.

Janša je početkom tjedna na konferenciji za novinare pozvao građane na odgovornost i solidarnost kroz strogo pridržavanje epidemioloških pravila, rekavši da će to biti svojevrsni društveni test, a da bi Slovenija u slučaju dramatičnog pogoršanje situacije i ulaska u tzv. crvenu zonu riskirala zatvaranje u općinske ili regionalne granice, sa svim društvenim i ekonomskim posljedicama, što treba izbjeći.

Prema planu koji je ovoj tjedan potvrdila vlada, Slovenija bi ušla u tzv. crvenu zonu, kad bi bilo potrebno ponovo proglasiti epidemiju, u onom trenutku kad broj zaraza na sto tisuća stanovnika u 14 dana prijeđe 140, te kad u bolnicama bude više od 250 oboljelih, od kojih 50 teže, te da bi u tom slučaju bile potrebne drastičnije mjere koje nitko ne želi i koje se uz disciplinirano ponašanju mogu izbjeći.

Prema stanju od srijede kad je zabilježeno rekordnih 387 zaraza i jedan smrtni slučaj, te kad je bio 131 oboljeli u bolnicama, od čega 21 na intenzivnim odjelima, stanje trenutno nije tako dramatično, ali se može pogoršati, pa neki epidemiolozi kažu da bi nastavi li se loš trend krajem mjeseca u Sloveniji bilo potrebno 300 postelja za covid bolesnike, uz odgovarajuće medicinske timove koji bi za njih brinuli, što je problem jer bi se morali zaustavljati drugi programi.

Po izračunu modela znanstvenog Instituta "Jožef Štefan" koji radi modele razvoja epidemije za vladu, epidemija je u porastu i broj oboljelih udvostruči se svakih 13 dana. Zabrinjava i podatak da je u srijedu po prvi put broj potvrđenih zaraza među testiranima premašio deset posto i iznosio 10,59 posto. Iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje obavijestili su da će idućih dana zbog preopterećenja i premalog kapaciteta testiranje usmjeriti samo na "ranjive skupine" i sisteme, kao što su populacija u domovima za starije, zdravstvo i zajednička domaćinstva, što znači da će se izdavati manje odredaba o karanteni i da će mogućnost propuštanja zabilježenih kontakata biti veća.

Epidemiolozi također upozoravaju da je reprodukcijski broj širenja epidemije iznad 1,3, što je teško kontrolirati, a da bi se epidemiološka kontrola ponovo dovela u normalu trebalo bi da reprodukcijski broj padne na manje od 1.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, koronavirus, Aleš Hojs, Janez Janša, Jelko Kacin
PROČITAJ I OVO
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE