" /> "> Slovenija: Zasad nema zatvaranja | SEEbiz.eu

Slovenija: Zasad nema zatvaranja

Slovenija: Zasad nema zatvaranja
KORONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2021 / 12:03
Autor: SEEbiz/h


LJUBLJANA - Slovenska vlada za sada ne planira "zatvaranja" u velikom četvrtom valu epidemije koji je već počeo, pod uvjetom da se u idućih mjesec dana procijepljenost stanovništva poveća na 70 posto, a epidemiolozi predlažu i redovno testiranje cijepljenih ako se potvrdi da su i oni prenositelji.

"Projekcije pokazuju da nam ne prijeti zatvaranje ako cijepimo 70 posto populacije ili više, ali je bitno to postići do 1. listopada, kad će epidemija doseći vrhunac", kazao je u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV ministar zdravstva Janez Poklukar.

U više od 8 mjeseci od početka cijepljenja cjepivo je primilo 42,8 posto stanovništva, što znači da bi taj proces trebalo jako ubrzati, što je s obzirom na slab odaziv problematično premda je cjepiva dovoljno. Epidemiolozi posebno upozoravaju da cijepljenju pristupe mlađi koji su sada izloženiji zaraznijem delta soju i čine većinu novozaraženih.

Kritična je dobna skupina od 50 do 54 godine u kojoj je polovica necijepljenih, dok je s druge strane punim dozama cjepiva zaštićeno dvije trećine zaposlenika u bolnicama, skoro 90 posto liječnika, te velika većina štićenika u domovima za starije.

Kako je u utorak objavio nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ), među potvrđenim zarazama u kolovozu bilo je i 17 posto osoba koje su dobili potrebne doze cjepiva, ali je većinom riječ o osobama s oslabljenim imunitetom, pacijentima koji primaju kemoterapiju ili biološke lijekove.

No, zbog zaraznije delta varijante virusa i slučajeva da oboljevaju i završe u bolnici i neki mlađi ljudi bez komorbiditeta, epidemiolozi razmišljaju o prijedlogu da bi se u nastavku epidemije na koronavirus testirali i oni koji su već puno cijepljeni.

"Vjerujem da ćemo kasnije trebati testitrati na koronavirus i one već cijepljene, ako broj slučajeva bude rastao, a posebno ako ustanovimo da su oni bili prijenosnici virusa na druge", kazala je nakon sinoćnjeg sastanka vladinog stručnog tima za covid-19 njegova voditeljica Mateja Logar.

Vlada će o novim mjerama na prijedlog epidemiologa raspravljati idućih dana, a posebne nove restrikcije za sada se ne predviđaju jer se ocjenjuje da se striktnim pridržavanjem PCT-uvjeta (preboljeli, cijepljeni, testirani) za okupljanje i pridržavanjem osnovnih protuepidemijskih mjera koje su na snazi broj zaraza može ograničiti, osobito ako se sada nedovoljna procijepljenost bitno poveća.

Novi "semafor" vladinih mjera za iduće mjesece bit će vezan na popunjenost bolničkih kreveta za covid bolesnike kojih je sve više, pa situacija može postati alarmantna, navode slovenski mediji, pozivajući se na epidemiologe bliske vladi.

Prema informaciji koju je objavio Institut za javno zdravlje, prije točno godinu dana u Sloveniji su za covid bolesnike bile otvorene samo 2 veće bolnice i u njima je bilo 24 pacijenata, od čega dvoje s težim oblikom bolesti, dok je sada skoro 150, a za primanje covid bolesnika u novom valu vlada predviđa skoro 1000 postelja u osam bolnica.

U Slovenjiji je u zadnja 24 sata sa 2.916 PCR testova potvrđeno 538 novozaraženih, uz udio pozitivnih od 18,4 posto, a jedan je pacijent preminuo, objavila je vlada u utorak.

Trenutno su kativna 5.374 slučaja, a u bolnicama je 146 pacijenata, od čega 31 na intenzivnim odjelima. Tako loše epidemiološko stanje nije zabilježeno još od sredine svibnja.

Tagovi: Slovenija, zatvaranje, četvrti val, koronavirus, rast zaražnih
PROČITAJ I OVO
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
UPOZORENJE
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
ZAGREB - Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana Zorana Milanovića nakon kojega su zakazali press konferenciju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE