GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska vlada: Epidemija se ne stišava

Slovenska vlada: Epidemija se ne stišava
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2021 / 12:38
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenska vlada upozorila je u utorak da se epidemiološka situacija sa zarazom koronavirusom u zemlji ne smiruje navodeći da je jučer u nekim sredinama zabilježen veći broj zaraza nego prošlog tjedna, dok incidencija virusa na 100.000 stanovnika ostaje i dalje visoka.

U zadnja 24 sata potvrđeno je 1619 novih zaraza i 19 smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19, objavila je vlada.

U ponedjeljak je obavljeno čak 37.299 testova, od čega se skoro polovica odnosi na brzo testiranje zaposlenih u školama, koje su nedavno počele s nastavom uživo za prva tri razreda osnovne škole, iznijeli su predstavnici vlade na konferenciji za novinare.

Prema metodologiji vlade, trenutno je pet statističkih pokrajina u tzv. "crnoj" fazi epidemije, bez uvjeta za bilo kakvo popuštanje mjera, dok su ostale u "crvenoj", pa su u škole pušteni učenici samo prvih triju razreda. No, stanje i dalje nestabilno, pa je jučer ponovo zabilježen veći broj zaraza nego prošlog tjedna u nekim sredinama gdje škole rade, a vlada će o potrebnim mjerama i dalje odlučivati jednom tjedno, temeljem trenutne situacije.

U bolnicama je trenutno 1032 covid pacijenata, što je 3,2 posto manje nego dan ranije, a broj umrlih sa zadnjim se slučajevima povećao na 3541.

No više zabrinjava podatak o incidenciji virusa na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana jer je taj pokazatelj i dalje visok, pa trenutno iznosi 817.

Kako je dan ranije izjavio ravnatelj nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek, to je jedan od razloga zašto vlada u sadašnjem trenutku, uprkos prosvjedima roditelja i učenika protiv on-line nastave, u većoj mjeri ne otvara škole jer to smatra vrlo rizičnim u sadašnjoj epidemijskoj situaciji.

Prema incidenciji zaraza Slovenija je, po tvrdnjama Kreka, na visokom četvrtom mjestu ugroženih država i nalazi se iza Češke, Portugala i Španjolske. Dodatnu brigu uzrokuje pojava novog "engleskog" soja, što neki tumače i kao mogući razlog da se epidemija u Sloveniji unatoč strogim mjerama još ne stišava.

Do smirivanja epidemije, po optimističkom modelu i projekcijama Instituta za javno zdravlje, može doći tek u svibnju ili lipnju, kad se bude osjetio veći utjecaj kampanje cijepljenja protiv Covida-19, uz uvjet najstrožeg pridržavanja mjera i restrikcija.

Ekonomski savjetnik vlade Matej Lahovnik najavio je pozitivan utjecaj cijepljenja na gospodarski oporavak, kao i najnoviji, osmi zakonski paket pomoći građanima i poduzećima zbog koronakrize.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, koronavirus, Jelko Kacin, Matej Lahovnik
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE