GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska vlada poručuje: Ljetujte doma i kupujte domaće

Slovenska vlada poručuje: Ljetujte doma i kupujte domaće
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 17:08
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Turizam i poljoprivreda mogli u Sloveniji, iz krize uzrokovane epidemijom Covida-19, izaći kao relativni pobjednici jer se proglašavaju "strateškima" u smislu korištenja vlastitih nacionalnih resursa u vrijeme krize globalističkih koncepata.

Koncept "ljetuj doma" i "jedi slovensku hranu" osobito zagovaraju ministrica poljoprivrede Aleksandra Pivec i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, predsjednici dviju koalicijskih stranaka u vladi novog premijera Janeza Janše i važni članovi vlade.

Počivalšek tvrdi da se razmišlja o produžavanju državnih subvencija za vrlo ugroženi turizam i nakon što epidemija završi, jer će oporavak turizma trajati duže nego za druge gospodarske sektore. Na prošlotjednom sastanku s gospodarstvenicima bilo je riječi o nekoj vrsti turističkih"vrijednosnih bonova", koje bi Slovenci mogli iskoristiti samo u domaćim turističkim kapacitetima, kako bi se kompenzirao očekivani pad najčešćih gostiju, Talijana i Austrijanaca, ali i drugih stranaca koji obično čine dvije trećine ukupnog turističkog prihoda.


"Jedan od brojnih prijedloga je bio da se umjesto dosadašnjeg regresa uvedu vrijednosni bonovi za dopust u Sloveniji, ali naglašavamo da je to samo jedna od iznesenih ideja, a nikako već prihvaćeno rješenje", navelo je u ponedjeljak u priopćenju za javnost ministarstvo gospodarstva, nakon što se proširio glas da će zaposleni i umirovljenici izgubiti dosadašnju godišnju nadoknadu u gotovini za odmor i rekreaciju (u prosječnom iznosu polovice plaće), što nekima ne bi odgovaralo.

Počivalšek, ministar gospodarstva i u prijašnje dvije vlade, u koje je došao iz turističke branše, najavio je, odmah po izbijanju epidemije koronavirusa u Italiji, da će turizam osjetiti najviše posljedica, a prije dva tjedna da strateškim granama kao što su turizam i poljoprivreda moraju pomoći svi.

"Kupujmo domaće proizvode i usluge, tako ćemo državi najviše pomoći", ističe ovih dana ministar gospodarstva podsjećajući da je "najljepši odmor u svojoj zemlji" te hrana najsigurnija, a domaća radna mjesta jamac standarda.

Za očuvanje nacionalnih resursa i povećanje proizvodnje onih poljoprivrednih dobara kojih Slovenija nema dovoljno, kao stratešku orijentaciju vlade, zalaže se i ministrica poljoprivrede Aleksandra Pivec.
"Mnogi tek sada vide koliko su važne poljoprivreda i prehrambena industrija i koliko vrijedi rad seljaka. Hrana mora biti u nacionalnom interesu svake države", kazala je Pivec ovih dana novinarima. Ona se založila da Slovenija postane samodostatna u proizvodnji hrane, nakon što završi epidemija koronavirusa, koja je pokazala što se dogodi kad granične barijere uspore redovitu dostavu prehrambenih proizvoda iz inozemstva.
Kako bi nagradila poljoprivrednike koji proizvode hranu i u vrijeme epidemije, vlada im je za to vrijeme osigurala porezne olakšice, te mjesečni temeljni dohodak iz proračuna od 700 eura ako svoju djelatnost zbog uvedenih restrikcija obavljaju u smanjenom opsegu nego inače.

Tagovi: Vlada Slovenije, Aleksandra Pivec, slovenski turizam, Janez Janša, Zdravko Počivalšek, koronavirus u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
UPOZORENJE
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
ZAGREB - Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana Zorana Milanovića nakon kojega su zakazali press konferenciju.
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
REAKCIJE
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta negira i da su počeli pregovori s bilo kojom stranom, te da u toj stranci već traže neke resore: Utvrdit ćemo programska načela za pregovore od kojih ne odstupamo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE