GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski epidemiolog: Maske ćemo nositi još godinama, a ljetovanja neće biti

Slovenski epidemiolog: Maske ćemo nositi još godinama, a ljetovanja neće biti
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2020 / 17:34
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Nekoliko godina bit će potrebno da se u Sloveniji stvori kolektivni imunitet na koronavirus, ocijenio je u subotu direktor klinike koja prima oboljele od covida-19.

"Za stvaranje kolektivnog imuniteta svih uz ovaj tempo zaraze će nam trebati više godina", kazao je Aleš Rozman, direktor klinike "Golnik", jedne od četiriju bolnica u Sloveniji koje primaju oboljele od covida-19.

Govoreći na konferenciji za novinare slovenske vlade, on je kazao da se Slovenija u borbi s virusom može ocijeniti kao jedna od najuspješnijih država, ali da će i nakon epidemije biti potrebno održavati socijalnu distancu i odreći se čestih druženja uz kavu, jer će dugo trajati dok cijela populacija stekne imunitet.

U međuvremenu će se ljudi morati navići na nošenje maski, dodao je.

Stručnjaci ocjenjuju da je Slovenija dostigla vrh epidemije, ali Rožman ističe da ne smije doći do rizika da se epidemija pusti slobodno cirkulirati, pa restrikcije treba postupno i promišljeno ukidati, kao i otvaranje kretanja za pojedine dobne kategorije stanovništva.

Iz epidemiološke stručne skupine slovenske vlade u petak su poručili da je država vjerojatno dosegla vrhunac epidemije i da bi unatoč dnevnim oscilacijama novih zaraza moglo doći do postupnog ukidanja nekih restrikcija, ali da s time ne treba žuriti već treba pričekati još "tjedan-dva", a osobito paziti da ne dođe do kršenja pravila o socijalnoj distanci tijekom uskrsnih blagdana.

Vladi epidemiolozi još ne preporučuju ukidanje mjere zabrana napuštanja matičnih općina i smatraju da s njom treba nastaviti jer je do sada dala rezultate.

Rožman je također izrazio uvjerenost da ljetovanja za Slovence u inozemstvu ove godine neće biti moguća, a što se tiče Slovenije, tek treba vidjeti kakvo će kretanje biti moguće unutar zemlje.

U Sloveniji je testiranjem 1232 osobe u petak potvrđeno 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je broj inficiranih povećan na 1188, a još je pet zaraženih umrlo, čime se broj ukupno preminulih povećao na 50, objavili su u subotu slovenski službeni izvori.

Trend hospitalizacija zadnjih dana je u padu, dok se povećava broj onih koji se nakon oporavka otpuštaju iz bolnice.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, Aleš Rožman, Covid-19
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE