GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski epidemiolozi upozoravaju da epidemija nije gotova

Slovenski epidemiolozi upozoravaju da epidemija nije gotova
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2021 / 13:38
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski epidemiolozi upozoravaju da još nije kraj epidemije covida-19, unatoč poboljšanju stanja i situaciji kad se nastavljaju trendovi značajnog smanjenja zaraze, te da će neke restrikcije ostati i tijekom ljeta.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 326 novih zaraza koronavirusom, a projekcije su da će dnevni prosjek zaraza najkasnije početkom idućeg tjedna pasti na manje od 300, što znači da bi zemlja napokon ušla u “zelenu” fazu, kad su predviđena nova popuštanja mjera, što se s velikim očekivanjima prati u javnosti.

No, kako je na konferenciji za novinare u Ljubljani upozorila epidemiologinja Irena Grmek Košnik iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), to nikako ne znači da se ljudi mogu opustiti jer će i dalje biti obvezno nošenje maski i osnovne protuepidemijske higijenske mjere, a u mnogim slučajevima i potvrda o imunosti za neke događaje ili prelazak granice.

Epidemiji još nije došao kraj, ističe epidemiologinja. Trebat će i dalje primjenjivati mjere, dezinficirati ruke, paziti na distancu i na higijenu kašlja, a oni koji osjete simptome zaraze morali bi ostajati kod kuće, upozorila je, podsjetivši da je u Sloveniji epidemija Covida-19 lani proglašena kad je bilo 140 oboljelih u jednom danu, a u bolnicama manje hospitaliziranih nego što je sada slučaj.

Prema podacima koje je u utorak objavila vlada, u Sloveniji je u zadnja 24 sata s 3558 PCR-testova potvrđeno 326 novih zaraza, trenutno je hospitalizirano 300 covid pacijenata, a tri su osobe umrle u povezanosti s covidom.

Vlada će o mogućem proglašenju “zelene” faze i popuštanju mjera odlučivati u četvrtak, ovisno o trenutnom stanju.

Naša država nije sigurna od virusa sve dok nisu sigurne sve države, u normalnost može nas vratiti samo globalni pristup u nabavi cjepiva”, upozorila je epidemiologinja Grmek Košnik.

“I dalje moramo biti spremni na mjere koje nam omogućuju koliko-toliko normalan život”, dodala je.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, Irena Grmek Košnik, koronavirus, Jelko Kacin
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE