GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski liječnici zabrinuti organizacijom zaštite od koronavirusa

Slovenski liječnici zabrinuti organizacijom zaštite od koronavirusa
BRIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 15:00
Autor: SEEbiz / H

LJUBLJANA - Slovenska liječnička komora ne slaže se s planom po kojemu bi se potencijalno zaraženi novim koronavirusom primali i obrađivali u domovima zdravlja, odnosno na urgentnim odjelima bolnica i stanicama hitne pomoći.

Prema prijedlogu ministarstva zdravstva, u Sloveniji bi se u slučaju pojave i širenja infekcije uspostavilo 55 takvih centara, gdje bi se izvodila trijaža i uzimali brisovi.

Kako prenose slovenski mediji, u komorskoj udruzi liječnika i stomatologa navode da "i dalje sa zabrinutošću" prate organiziranje zdravstvene skrbi u slučaju epidemije novog koronavirusa, jer bi takve predložene "ulazne točke" za primanje i obradu mogućih nosilaca virusa zapravo vodile u nekontrolirano širenje bolesti, kako među pacijentima, tako i među zdravstvenim osobljem.

Komora navodi da radi maksimalnog preventivnog ograničavanja širenja koronavirusa takve "ulazne točke" trebaju biti organizirane na regionalnoj razini, u okviru područnih jedinica nacionalnog Instituta za javno zdravlje, i to u odvojenim prostorima, izvan domova zdravlja i urgetnih odjela.

Na takvim bi mjestima, kako predlažu, aktivnu ulogu preuzimali epidemiolozi koji bi odredii daljnju obradu odnosno postupanje za svaki pojedini slučaj.

- Sve osoblje na takvim mjestima treba biti dobro opremljeno zaštitnim sredstvima te se na odgovarajući način organizirati za pravilno uzimanje brisova, dijagnostiku te usmjeravanje osoba, odnosno bolesnika, s obzirom na njihovu anamnezu i rezultat testiranja, preporučuje slovenska liječnička komora.

Kako ističu, to znači da medicinski stručnjaci u takvim centrima uz odgovarajuće uvjete rada moraju odlučiti tko mora biti hospitaliziran, tko će se liječiti kod kuće u samoizolaciji ili će ići u karantenu, kad ona bude uspostavljena, navode liječnici.
Zbog priprema na prvi slučaj zaraze i eventualnosti epidemija u srijedu je, uz ljubljanski klinički centar, još nekoliko regionalnih bolnica proglasilo mjeru zabrane posjeta bolesnika, a to je već ranije učinio i mariborski KBC.

U Sloveniji je, po službenim podacima, do sada bilo 49 testova na koronavirus i svi su testovi pokazali negativan rezultat, no svi strahuju da je velika mogućnost unosa virusa, posebno preko sjeverne Italije.
Slovenski mediji navode da je strah prisutan osobito u krajevima uz granicu s Italijom, gdje su u nekim općinama postavili i šatore ili kontejnere za eventualni prihvat i testiranje.
Slovenski biskupi vjernicima su preporučili da ne dolaze u crkvu ako su bolesni. Uz ostalo, biskupska konferencija preporučuje da se vjernici u crkvi ne služe posvećenom vodom prilikom križanja, a euharistiju da prakticiraju primanjem hostije na ruku, a ne izravno u usta.

Tagovi: koronavirus, Slovenija, slovenski liječnici
PROČITAJ I OVO
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
NA SLOBODI
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
BEOGRAD - Glumcu Sergeju Trifunoviću poslije saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ukinuto je zadržavanje.
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE