GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski pedijatri upozorili na teže posljedice koronavirusa kod neke djece

Slovenski pedijatri upozorili na teže posljedice koronavirusa kod neke djece
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2020 / 20:23
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Iako djeca zarazu koronavirusom prolaze uglavnom s blagim simptomima ili bez njih, ona zbog jake imunosne reakcije mogu pretrpjeti štetu na više organa, pa i na srcu, rekli su u četvrtak slovenski liječnici koji su se posljednjih dana susreli s više takvih slučajeva.

Kako je u četvrtak u izjavi za novinare naglasila pedijatrica Tina Plankar Srovin iz UKC-a Ljubljana, u tu su najveću slovensku zdravstvenu ustanovu prošli tjedan primili šestero djece koja su imala upale više organa.

To je po ocjeni liječnika bila posljedica jake imunosne reakcije njihova organizma nakon što su dva do četiri tjedna prije toga bili zaraženi koronavirusom, a onda ga i preboljeli.

"Covid-19 kod djece se odvija u blažem obliku, ali bolest može imati teške posljedice", upozorila je.

Do sada su u toj bolnici imali 40 djece oboljele od covida-19, a u zadnjem tjednu su zabilježili više slučajeva djece s "multiorganskim upalnim sindromom" povezanim s prvotnom infekcijom koronavirusom.

Kod sve djece koja su primljena u bolnicu prošlog tjedna s tim simptomima primjetno je da je došlo do štetnih posljedica za srčani mišić, zato dobivaju jake lijekove protiv upale, a u liječenju uz pedijatre sudjeluju kardiolozi i reumatolozi.

Slovenski pedijatri napominju da su pojave sličnih simptoma kod djece oboljele od covida-19 prvi put zabilježene u Velikoj Britaniji, prije više mjeseci.

Iz ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC) potvrdili su da su u prvom epidemijskom valu imali na liječenju samo četvero djece zaražene covidom-19, ali se radilo o lakšim slučajevima, dok je u jesenskom drugom epidemijskom valu do sada u toj bolnici liječeno 43 djece.

No, kod starijih beba i mlađe djece kod kojih se pojavila infekcija koronavirusom u zadnje vrijeme primjećuju i zaraze donjih respiratornih organa i teško disanje, a uz to su kod njih potvrđeni i neki drugi virusi.

Teškim oblikom covida-19 oboljelo je dvoje djece, oboje s prethodnom potvrđenom osnovnom bolešću, no nijedno od njih nije trebalo respirator, priopćili su iz ljubljanskog UKC-a.

Na Pedijatrijskoj su klinici međutim na liječenju i tri novorođenčeta s covidom-19 kod kojih je bolest pokazivala "kliničku sliku sepse", a dvoje od njih je prije toga bilo liječeno i na odjelu za intenzivnu njegu.

Tagovi: slovenski pedijatri, Tina Plankar Srovin, koronavirus u Sloveniji, koronavirus i djeca
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE