GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SNH: Akcijom Pet minuta gromoglasne tišine upozoriti na položaj novinara

SNH: Akcijom Pet minuta gromoglasne tišine upozoriti na položaj novinara
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2020 / 17:48
Autor: SEEbiz

ZAGREB - U povodu Svjetskog dana slobode medija, koji se obilježava 3. svibnja, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pozvao je članove da tradicionalnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine 21. put upozore na važnost novinara i medijskih radnika, ali i na njihov sve lošiji položaj.

Sindikat je u subotu u priopćenju upozorio na važnost zaštite radnih i radničkih prava kao preduvjeta za slobodu novinarstva i medija. Istaknuli su kako se ne poštuje Zakon o radu, kako djelatnici rade bez kolektivnih ugovora, a poslodavci koriste neorganiziranost i nameću neprimjerene uvjete rada te neodgovarajuće plaće.

"Poslodavce, ali i nadležne koji upravljaju krizom, upozorili smo na nepoštivanje Zakona o zaštiti na radu jer poslodavci nisu osigurali sredstva za zaštitu kolegica i kolega koji se svakodnevno, izvještavajući s terena, izlažu opasnosti za zdravlje, ali smo iskazali solidarnost putem SNH te kupili i podijelili zaštitnu opremu", naglašavaju iz Sindikata podsjećajući na teške uvjete rada zbog izbijanja koronavirusa.

U priopćenju se navodi da su medijskim djelatnicima primanja rezana u nekoliko kuća, a ponegdje i bez socijalnog dijaloga. Sindikati su podsjetili na anketu, pokrenutu u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom (HND), koja pokazuje da je gotovo trećina slobodnih novinara izgubila poslove, 26 posto njih izgubilo je većinu svog prethodnog angažmana, a 16 polovicu. "Samo 15 posto njih zadržalo je angažman. Osim smanjivanja plaća stalno zaposlenima, mnoge medijske kuće otkazale su suradnju stalnim honorarnim suradnicima i freelancerima", upozorili su.

Poslodavci povukli pomoć od države, a radnicima snizili primanja

Sindikat napominje da je s HND-om već predložio konkretne mjere za pomoć novinarskom sektoru, a vode se i razgovori s Ministarstvom kulture kako bi se osigurale specifične mjere za novinarski sektor.

"Kad je Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio popis poslodavaca kojima je odobrena pomoć u krizi uzrokovanoj COVID-om 19, uvidjeli smo kako je nekoliko poslodavaca iz medijskog sektora povuklo sredstva, ali da su, unatoč pomoći države, drastično smanjili primanja radnika", istaknuto je u pripćenju.

Pozvali su poslodavce da sredstva usmjere izravno i isključivo u plaće i primanja radnika te da ne zadiru u najniže plaće. "Kada država daje 4000 kuna po radniku poslodavci nemaju nikakvog razloga radnicima s malim primanjima dodatno smanjivati plaću te držimo da je Vlada dužna osigurati mjere za zaštitu prava tih ljudi", poručili su.

U priopćenju koje potpisuje predjednica Sinidkata Maja Sever stoji kako dio novinara, snimatelja i fotografa ne rade u smanjenom obujmu te se svakodnevno izlažu opasnosti i dokazuju koliko su novinarski poslovi društveno važni i vrijedni. "Pritom su mediji i u ovim izvanrednim uvjetima nastavili ispunjavati svoju ulogu korektiva vlasti i upozoravati na propuste ili netransparentne postupke. Jer, to je novinarstvo", zaključeno je.

Tagovi: Sindikat novinara Hrvatske, Maja Sever, Pet minuta gromoglasne tišine, Svjetski dan slobode medija
PROČITAJ I OVO
Kazne autorima govora mržnje, a ne medijima
PRIJEDLOG ZAKONA
Kazne autorima govora mržnje, a ne medijima
ZAGREB - U konačnom prijedlogu Zakona o elektroničkim medijima (ZEM) uvažene su kritike pa će kazne za govor mržnje snositi autori komentara a ne mediji, piše u subotu Jutarnji list.
Urša Raukar Gamulin: Nije mi uvjerljivo da sam baš ja najbogatija
IMOVINA
Urša Raukar Gamulin: Nije mi uvjerljivo da sam baš ja najbogatija
ZAGREB - Sve nekretnine koje je navela u imovinskoj kartici dobila je obiteljskim nasljeđem i u povratu u posljednjih 15-ak godina, a taj proces povrata, kaže Urša Raukar Gamulin, saborska zastupnica platforme Možemo!, još uvijek nije gotov.
Filipine pogodio snažan potres
POTRES
Filipine pogodio snažan potres
SAN JUAN - Filipine je pogodio snažan potres jačine 6.7 stupnjeva prema Richteru, objavio je EMSC.
Kaić objasnio zašto i dalje nosi masku iako je cijepljen
EPIDEMIOLOZI
Kaić objasnio zašto i dalje nosi masku iako je cijepljen
ZAGREB - "Od onih nuspojava koje smo prokomentirali s HALMED-om, oko 20-ak posto ih se smatra ozbiljnima, ali mi smo one ozbiljnije i išli prokomentirati."
Nova pravila za ulazak u Srbiju, na popisu i Hrvatska: Doznajte detalje
PRAVILA
Nova pravila za ulazak u Srbiju, na popisu i Hrvatska: Doznajte detalje
ZAGREB - U Srbiji će od 24. srpnja u ponoć stupiti na snagu nova korona pravila o ulasku u zemlju koja podrazumijevaju potvrdu o potpunom cijepljenju ili o preboljenju covida-19, a među državama čiji se certifikati priznaju je i Hrvatska.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE