GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snijeg će padati posvuda, sljedećih dana jače zahađenje

Snijeg će padati posvuda, sljedećih dana jače zahađenje
ZIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2023 / 07:44
Autor: SEEbiz / HRT

ZAGREB - U gorju je noćas počeo padati snijeg koji se nastavlja i jutros. Najava je to sljedećih dana kada nas čeka jače zahlađenje i snijeg kojeg bi trebalo biti posvuda u Hrvatskoj.

Za danas iz Državnog hidrometeorološkog zavoda predviđaju u unutrašnjosti pretežno, a na Jadranu promjenljivo oblačno, povremeno s oborinama. Bit će kiše, na Jadranu mjestimice i pljuskova i grmljavine, a u višem gorju snijega. Uz postupni pad temperature zraka susnježica i snijeg očekuju se i u nizinama, osobito sjeverozapadne Hrvatske, a mogući su ponegdje i uz obalu sjevernog Jadrana.

Na kopnu će puhati povremeno umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. U Dalmaciji umjeren do jak, na udare i olujan južni i jugozapadni vjetar, a na sjevernom dijelu umjerena do jaka bura u jačanju. Najviša dnevna temperatura od 1 do 7, na Jadranu između 7 i 13 °C.

I sutra bi u unutrašnjosti ponegdje trebalo biti susnježice i snijega, a u Dalmaciji mjestimice kiše. Sutra će jutarnja tremmperatura zraka biti niža - od -4 do 0, na Jadranu između 2 i 7. Najviša dnevna će biti od -1 do 4, na moru između 7 i 11 °C.

Za danas su izdana upozorenja Meteoalarma. Za zagrebačku regiju (čitava središnja Hrvatska) i karlovačku regiju proglašeno je žuto upozorenje zbog snijega i poledice iz napomenu da je moguće od 5 do 15 centimetara snijega, dok je za gospićki regiju koja u ovom slučaju obuhvaća i Gorski Kotar proglašeno žuto upozorenje zbog snijega i poledice uz napomenu da je moguće više od 15 centimetara snježnog pokrivača.

Za većinu obale također je proglašeno žuto upozorenje, zbog vjetra u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, vjetra, snijega odnosno poledice te grmljavinskog nevremena u Istri, na riječkom području, Kvarneru i podvelebitskom dijelu. Snijega, prolazno, može biti i na kvarnerskim otocima.

Za sami jug Hrvatske proglašeno je narančasto upozorenje zbog mjestimice vrlo jakog pa i olujnog juga. Najjači udari vjetra očekuju se u rasponu od 65 do 100 km/h.

Zbog vremenskih uvjeta jutros se stvaraju problemi na cestama.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto (zimski su uvjeti u Gorskom kotaru), javio je Hrvatski autoklub.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Snijeg pada u Gorskom kotaru i Lici, a vrlo jaka kiša mjestimice u Dalmaciji. Mogući su odroni. Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Bosiljeva II i Kikovice vožnju otežava i usporava snijeg i jak vjetar. Ponegdje ima magle. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru te pojedinim cestama u Lici, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo II i Kikovica te državnu cestu kroz Gorski kotar (DC3) Zdihovo-Delnice-Kikovica.

Zbog vode na kolniku zatvorene su pojedine ceste u Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Ličko-senjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

""Idućih će dana u unutrašnjosti Hrvatske dominirati oblaci. Povremeno će padati snijeg, ne samo u gorju nego i u nizinama, a u Slavoniji, Baranji i Srijemu te unutrašnjostii Dalmacije bit će i kiše. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka bit će primjerenija dobu godine od one prošlih dana i tjedana.

I na Jadranu će se osjetiti dašak zime, pri čemu će duž većeg dijela oblake, osim pada temperature zraka, osjet hladnoće pojačavati umjerena i jaka bura, podno Velebita i olujno", sažeta je prognoza Kristine Klemenčić Novinc iz DHMZ-a za HRT.

Pripremila je i detaljniju prognozu za danas i iduće dane.

Tagovi: snijeg, vremenska prognoza, Državni hidrometeorološki zavod
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE