GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SNP pobijedio, najavljen novi referendum o neovisnosti Škotske

SNP pobijedio, najavljen novi referendum o neovisnosti Škotske
ŠKOTSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2021 / 21:42
Autor: SEEbiz / H
EDINBURGH - Škotski pristaše neovisnosti iz stranke SNP-a rekli su u subotu da u regionalnom parlamentu imaju većinu koja je za izlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva, pa smatraju da će London morati pristati na novi referendum o samoodređenju koji britanski premijer Boris Johnson odbija.

Dva dana nakon "super četvrtka" kada su održani lokalni izbori u Velikoj Britaniji, rezultati stižu postupno. U Engleskoj su zasad povoljni za vladajuće konzervativce koji su preuzeli deindustrijalizirana područja na sjeveru koja su podupirala brexit i čak osvojili laburističku utvrdu Harlepool koji je u zadnjih gotovo 50 godina uvijek glasovao za laburiste.

No, u Škotskoj su konzervativci u manjini, a Škotska nacionalna stranka (SNP) popularne premijerke Nicole Sturgeon učvrstila je svoju vlast, premda se čini da će za dlaku izgubiti apsolutnu većinu koju priželjkuje.

Rezultati iz 71 izborne jedinice objavljeni u subotu oko 18.00 sati po srednjoeuropskom vremenu pokazuju da je SNP pobjednik u njih 60. BBC predviđa da će stranka na kraju dobiti 63 mjesta, što je blizu ciljanih 65 od 129 mjesta u parlamentu u Holyroodu.

"Čini se da nema dvojbe da će škotski parlament imati većinu koja će podupirati neovisnost", izrazila je zadovoljstvo Nicola Sturgeon za televizijsku mrežu Sky News, smjerajući na Zelene koji su također za referendum o samoodređenju.

Obraćajući se zatim pristašama, rekla je da "jednostavno nema demokratskog razloga da Boris Johnson ili bilo tko drugi pokuša onemogućiti škotski narod da odlučuje o vlastitoj budućnosti".

"Ovo je volja ove zemlje", istaknula je, upozorivši da će konzervativci svakim pokušajem da spriječe organiziranje novog referenduma "stati nasuprot volji škotskog naroda i pokazati da Ujedinjeno Kraljevstvo nije partnerstvo jednakih".

Boris Johnson koji ima zadnju riječ u odobravanju referenduma, odlučno mu se protivi, ocijenivši da se on može dogoditi "jednom u naraštaju". Na referendumu 2014. protiv neovisnosti je bilo 55 posto birača.

"Referendum u sadašnjim okolnostima je neodgovoran i neoprezan", opetovao je britanski premijer za dnevnik Telegraph.

Fotografija: Reuters

Tagovi: Škotska nacionalna stranka, Nicole Sturgeon, Škotska, Velika Britanija, Boris Johnson
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE