GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sokol: Deklaracije na prehrambenim proizvodima moraju biti jasne i točne jer tako štitimo zdravlje naših građana

Sokol: Deklaracije na prehrambenim proizvodima moraju biti jasne i točne jer tako štitimo zdravlje naših građana
EPP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 16:26
Autor: SEEbiz
BRUXELLES – Nastavno na Strategiju Europske komisije poznatu pod nazivom „Od polja do stola“, u srijedu je izglasano Mišljenje u čijem je sastavljanju i donošenju, kao pregovarač Kluba zastupnika EPP-a, aktivno sudjelovao i doc. dr. sc. Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO).

Izraženo Mišljenje, između ostaloga, ističe potrebu jasnog pružanja informacija o hranidbenim vrijednostima prehrambenih proizvoda na prednjoj strani njihova pakiranja, ali i poziva na uvođenje obveze navođenja države podrijetla za širi krug proizvoda. Mišljenjem se uvodi i razlikovanja tradicionalnih proizvoda među kojima se nalaze i oni hrvatski, u odnosu na proizvode s visokim udjelom rafiniranih šećera i soli.

Strategijom „Od polja do stola“ Europska komisija obvezuje se ojačati napore poljoprivrednika u borbi protiv klimatskih promjena, zaštiti okoliša i očuvanju biološke raznolikosti, a istovremeno i ojačati položaj potrošača. Tomislav Sokol od početka pregovora zalagao se za zaštitu proizvodnje tradicionalnih hrvatskih proizvoda i jačanje položaja potrošača jasnim deklariranjem prehrambenih proizvoda, što se i navodi u novoizglasanom Mišljenju.

Kao član Odbora i izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu za Mišljenje o Strategiji, Tomislav Sokol je istaknuo:

„Istraživanja su pokazala da su potrošačima prilikom kupnje proizvoda među najvažnijim informacijama one o nutritivnom sastavu hrane i zemlji njezina podrijetla. Upravo zato sam se u ovom Mišljenju snažno založio za uvođenje pojednostavljene oznake o hranidbenoj vrijednosti na prednjoj strani pakiranja. Taj model pokazao se uspješnim ne samo pri informiranju potrošača o nutritivnim vrijednostima hrane već i kao dobra javnozdravstvena mjera. Naime, studije su pokazale da takve oznake mogu doprinijeti smanjenju smrtnosti od nezaraznih bolesti povezanih s prehranom. Također, založio sam se da se proširi krug proizvoda za koje postoji obveza obveznog navođenja države podrijetla. Označavanje zemlje podrijetla trenutno je obvezno samo za određene namirnice, poput voća i povrća, ribljih proizvoda, maslinovog ulja i određenih vrsta mesa. Želim da potrošač, kad kupuje mlijeko, zna odakle to mlijeko dolazi!'' - ističe Sokol te nastavlja:

''Tijekom pregovora posebnu pozornost posvetio sam zaštiti hrvatskih tradicijskih proizvoda poput slavonskog kulena i dalmatinskog pršuta. Oni predstavljaju ne samo gastronomsku, već i kulturološku i gospodarsku vrijednost koja se ne može i ne smije izjednačavati sa štetnim proizvodima poput rafiniranog šećera. Strategijom se sugeriralo upravo to, jer je išla u smjeru preporuke ograničavanja mogućnosti oglašavanja ponude i cijena mesnih proizvoda kao i svrstavanja takvih proizvoda u istu, negativnu, kategoriju s konzumacijom soli i šećera. Čvrstog sam stava kako su takve tendencije potpuno neprihvatljive, jer predstavljaju slabljenje pozicije naših tradicionalnih proizvođača, obiteljskih gospodarstava i malih i srednjih poduzetnika“ - zaključuje Sokol.

Strategija Europske komisije „Od polja do stola“ ključan je dokument koji će odrediti kako i koliko kvalitetno će se građani EU hraniti u idućem razdoblju. Strategija definira i nastojanja koja za cilj imaju do 2030. smanjiti uporabu kemijskih pesticida za 50 posto, uporabu gnojiva za 20 posto te smanjiti uporabu antibiotika u uzgoju životinja na području EU za 50 posto. Uz to, planira i povećanje površina pod ekološkim uzgojem na najmanje 25 posto od ukupnog, uz značajan rast organske akvakulture.

Osim što je prvi hrvatski zastupnik koji je uložio amandmane na Strategiju kojima se traži i pojašnjenje deklaracija o podrijetlu meda, Sokol je svojim amandmanima vratio na dnevni red Europskog parlamenta i pitanje različite kvalitete proizvoda, koji još uvijek nije riješen. Naime, Sokol smatra kako Strategija treba osigurati jednaku kvalitetu proizvoda bez obzira gdje se prodaju u Europskoj uniji.

Više informacija o radu zastupnika na: www.tomislavsokol.eu

Tagovi: Tomislav Sokol, Od polja do stola, Europska pučka stranka, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE