GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šostar kaže da bi prijavio susjede

Šostar kaže da bi prijavio susjede
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2020 / 21:15
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar", rekao je večeras da situacija još nije takva da bi srednje škole trebale prijeći na online nastavu jer su zdrava djeca u školama još uvijek pod kontroliranim uvjetima.

"Znamo da su se zatvorili ugostiteljski objekti. Dakle, oni praktički ne bi imali drugog izlaza nego se okupljati isključivo po domovima, i to po cijele dane. Ovdje su ipak koliko-toliko kontrolirani uvjeti i mislim da je u ovom času, gdje god je to moguće, bolji model A nastave, i tog je mišljenja i ministar Fuchs, ministar Beroš. Još uvijek nema razloga da prelazimo na model C", poručio je Šostar u Dnevniku HRT-a.

Šostar je rekao da će djecu i nastavnike čiji su nalazi na antigenskim testovima pozitivni još potvrditi na PCR-u te da će se tek onda moći govoriti o brojkama - sve ostalo su, kaže, špekulacije, a pretpostavljaju da će neki čak biti negativni.

"Rezultati su upravo ono što smo očekivali. To je relativno zdrava populacija, vrlo mali broj pozitivnih. Konačne brojke ćemo imati oko ponedjeljka", rekao je Šostar.

Naveo je da će ovaj tjedan testiranje odraditi u 15 umjesto 19 škola. Naime, uključene su još četiri osnovne škole jer je u osnovnim školama nešto manji odaziv. Nijedno dijete ne može se testirati bez pisane privole roditelja.

Prema današnjem izvješću Zavoda, tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 22 učenika i četiri nastavnika osnovnih škola te 40 učenika srednjih škola. Međutim, te brojke nemaju veze s brzim antigenskim testiranjima, nego su napravljene na PCR-u.

"U Zagrebu nas ohrabruje da smo prije desetak dana ili dva tjedna imali 45, čak 46 posto pozitivnih nalaza u odnosu na broj testiranja, a danas je ta brojka oko 25-26 posto. Vidjet ćemo kako će biti sutra, ali evidentan je kontinuirani pad", istaknuo je Šostar.

"Između učenika i nastavnika nemamo nijednog utvrđenog prijenosa jer ipak se tu itekako poštuje distanca. Međutim, najčešće su učenici zaraženi unutar svojih obitelji", rekao je Šostar.

Na pitanje bi li cinkao svoje susjede ako se u stanu okupe u većem broju od dozvoljenog odgovorio je:

"Naravno, jer bi ugrozili i moju obitelj i mene."

Odbacio je i kritike na račun kazni.

"Ako poštujemo zakon, nitko vas neće kazniti. Ako je netko toliko bahat i neodgovoran, mora snositi sankcije", dodao je.

Tagovi: Zvonimir Šostar, Vili Beroš, testovi na koronavirus, koronavirus u Zagrebu, Krunoslav Capak, koronavirus u Hrvatskoj, Covid-19, nošenje maski
PROČITAJ I OVO
Talijanski premijer Conte podnosi ostavku
OSTAVKA
Talijanski premijer Conte podnosi ostavku

RIM - Talijanski premijer Giuseppe Conte, u potrazi za novom većinom nakon odlaska jedne stranke iz koalicijske vlade, rekao je u ponedjeljak navečer da će u utorak predati ostavku.

Bubaš: Pfizer će doći u ožujku na one isporuke koje su planirane u prosincu
CJEPIVO
Bubaš: Pfizer će doći u ožujku na one isporuke koje su planirane u prosincu
ZAGREB - Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš rekla je u ponedjeljak kako će "Pfizer doći na one isporuke koje su planirane u prosincu, negdje u ožujku" ustvrdivši da cjepivo jest svjetlo na kraju tunela, ali i da će to biti "poduži tunel".
Profesor s Veterine udaljen s posla, studentice ga prijavile za seksualno zlostavljanje
ZLOSTAVLJAČ
Profesor s Veterine udaljen s posla, studentice ga prijavile za seksualno zlostavljanje
ZAGREB - Veterinarski fakultet reagirao je na slučajeve prijava za seksualno zlostavljanje koje su studentice podnijele protiv jednog od profesora na fakultetu.
Oštećena crkva Pohoda BDM na Dolcu, opasnost od mogućeg urušavanja zvonika
POTRESI
Oštećena crkva Pohoda BDM na Dolcu, opasnost od mogućeg urušavanja zvonika
ZAGREB - Među crkvama Zagrebačke nadbiskupije stradalima u potresima 22. ožujka i 29. prosinca 2020., je i župna crkva Pohoda BDM na zagrebačkom Dolcu, koja je pretrpila velika oštećenja, a postoji ozbiljna opasnost od mogućeg urušavanja zvonika uslijed novih potresa.
Capak: Nećemo nabavljati kinesko i rusko cjepivo
CJEPIVO
Capak: Nećemo nabavljati kinesko i rusko cjepivo
ZAGREB - Proizvođači kineskih i ruskih cjepiva zahtijevaju poseban proces registracije za RH odnosno EU, niti jedan od njih do sada nije niti pokazao želju da idu prema Europskoj komisiji da se to napravi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE