GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šostar: Moramo prijeći na sličan način kako se prati gripa

Šostar: Moramo prijeći na sličan način kako se prati gripa
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2020 / 13:57
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar je u Intervjuu tjedna HRT-a ponovio, da ako ćemo se pridržavati mjera, brojke mogu početi padati u sljedeća dva tjedna, ali sve ovisi o tome kako ćemo se ponašati.

Osvrnuo se na predstojeći blagdan Svih svetih, kaže da su groblja poduzela epidemiološke mjere, bilo je minimalnih korekcija.

Naglasio je da NZJZ "Dr. Andrija Štampar" od ponedjeljka kreće s novim radnim vremenom, briseve će uzimati 10-14 sati, subotom 8-12, a nedjeljom 8-10. Potrebno je prethodno se naručiti. Šostar je jutros bio na otvaranju nove lokacije za testiranje na koronu na istočnom parkiralištu Zagrebačkog Velesajma, rekao je da "smo sada na maksimumu, gore će ostati bez ljudi, na rubu snaga su i od 15. ožujka praktički nemaju svoj život".

U planu je obaviti 3.000 testiranja dnevno. Što se tiče testiranja cijele populacije, smatra da je to trošenje novca i zdravstvenih resursa. 'Treba se promijeniti način praćenja pozitivnih osoba, ovakav način kada su brojke ovakve, više nema nikakvog smisla. Moramo prijeći na sličan način kako se prati gripa', rekao je.

Govorio je o prosječnoj dobi oboljelih i umrlih, strahuje od skoka sa srednje na stariju situaciju, bolnice će tada biti prepune bolesnika koji zahtijevaju bolničko liječenje.

Neminovno je i moramo biti svjesni, rekao je Šostar, da zbog ove pandemije imamo porast smrtnosti od drugih bolesti, tako je svugdje u svijetu.

Ove godine je veći interes za cijepljenjem protiv sezonske gripe, no cjepiva nema dovoljno.

Šostar je rekao da nitko u siječnju nije mogao zamisliti da će biti ovakva potražnja, iako je naručeno znatno više doza nego lani. Problem bi mogao nastati, dodao je, ako dođe do superinfekcije gripe i koronavirusa, ali ako ćemo nositi maske, gripe će biti manje. Ne vjeruje da će biti puno zaraženih od gripe kao prethodnih godina.

Nije za uvođenje rigoroznih kazni zbog nenošenje maski, smatra da kazne ne dovode do smanjenja transmisije.

Vjeruje u edukaciju građana i "da smo dovoljno kulturni i svjesni da ćemo se pridržavati mjera". Na pitanje o zagrebačkom Adventu, rekao je da će se održati u nekakvoj formi, detaljnije nije znao odgovoriti. Apelira na nošenje maski, održavanja distance i održavanje higijene. Ponašanje sukladno mjerama, dodao je, je jedini način da se zaštitimo.

Tagovi: Zvonimir Šostar, gripa, Advent u Zagrebu, testovi na koronavirus, koronavirus u Zagrebu, Krunoslav Capak, koronavirus u Hrvatskoj, Covid-19, nošenje maski
PROČITAJ I OVO
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE