GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šostar želi uvesti obavezu nošenja maski na otvorenom. Je li to opravdano?

Šostar želi uvesti obavezu nošenja maski na otvorenom. Je li to opravdano?
MASKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2021 / 15:57
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebački stožer civilne zaštite danas je objavio da će od sutra u Zagrebu biti obavezne maske na otvorenom.

"Nema izuzetaka. Do sada je bilo nošenje maski ako se ne može držati razmak. Sada je svugdje na otvorenom prostoru, ova mjera vrijedi za sve", pojasnio je Šostar.

Upitan je što s ljudima koji sjede na terasama kafića.

"I oni, kad piju kavu, mogu maknuti masku, a onda je odmah moraju vratiti na lice", pojasnio je Šostar.

Postoji li izuzetak? Što je s alergičarima i cijepljenima? Postoji li zakonski okvir koji dozvoljava uvođenje obaveznih maski na otvorenom?

"Meni je jasan revolt, ali ovdje se radi o interesu cijele zajednice. Nema dokaza da, ako ste cijepljeni, da se ne možete opet zaraziti i biti zarazni. Znamo da je u domovima za starije bilo 70 pozitivnih korisnika koji su se cijepili s minornim tegobama, nitko nije završio u bolnici. Cjepivo štiti od respiratora i bolnice", rekao je Šostar i dodao:

"Nažalost, nema drugog načina da zaustavimo virus, moramo naći način kako ćemo ga zaustaviti. Danima smo s epidemiolozima pokušavali smisliti najbezbolniji način kako zaustaviti virus", rekao je Šostar.

Kako će se kažnjavati građani koji ne nose maske?

"Ovo nije represivna mjera. Važno je da svi shvatimo i prihvatimo mjere koje je donio Stožer Grada Zagreba. Mi ćemo poduzeti sve da budemo na usluzi građanima i potrudit ćemo se imati dovoljno zaštitnih maski. Ovo je mjera u interesu svih nas. Moramo biti svjesni da represija nikad nije dala rezultat. Upotrijebit će se samo ako upozorenje ne bude dovoljno. Represiju će vršiti nadležno tijelo i, na temelju zakona, bit će izrečena kazna", rekao je Željko Renić iz komunalnog redarstva.

DW je prije dva tjedna objavio mišljenje njemačkih stručnjaka o tome kolike su šanse da se koronom zarazite na otvorenom.

Aerosoli, sićušne čestice koje lebde zrakom, glavni su krivac za prenošenje koronavirusa. Prema nalazima znanstvenika, to se događa uglavnom u zatvorenim prostorijama.

"Zato što je cirkulacija zraka na otvorenom mnogo veća. Imate strujanje vjetra pa se tako vrlo brzo koncentracija aerosola razrjeđuje", kaže Nico Mutters, šef Instituta za javno zdravlje pri Sveučilišnoj klinici u Bonnu.

Slično kaže i virusolog Aleksander Kekule, ali dodaje – to sve važi ako se i na otvorenom drži razmak od najmanje metar i pol.

"Ako ne držite taj razmak, gledate se licem u lice i glasno pričate, pjevate, vičete, pljujete – onda se umjesto aerosolima možete zaraziti kapljično."

Studije potvrđuju da je opasnost od zaraze vani ekstremno niska. Jedno istraživanje iz Kine je proučilo 7324 slučaja zaraze – samo u jednom slučaju na otvorenom. Kekule kaže da to isto važi za mutacije virusa – one su nešto zaraznije, ali mjere ostaju iste. "Mutanti ne lete dalje", kaže virusolog.

"Što vjetrovitije, to će prije biti razbijeni oblaci aerosola koje čovjek proizvodi", kaže Gerhard Scheuch, fizičar i istraživač aerosola. Na pitanje je li, recimo, na livadi gdje borave različite grupice ljudi moguće da vjetar odnese aerosole od jedne do druge grupe, Scheuch kaže da je to praktički nemoguće.

"Samo zbog tjelesne temperature se stvara neka vrsta zračne struje koja uglavnom, kao kod kamina, ide prema gore", priča ovaj fizičar za DW. Jer tjelesna temperatura od oko 37 stupnjeva je uglavnom viša od vanjske temperature. "Time se topliji zrak penje gore, pa i taj oblak aerosola."

Tagovi: Zvonimir Šostar, nošenje maski, testovi na koronavirus, koronavirus u Zagrebu, Krunoslav Capak, koronavirus u Hrvatskoj, Covid-19, nošenje maski
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE