GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolska kreće u legalizaciju eutanazije

Španjolska kreće u legalizaciju eutanazije
STROGI UVJETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2020 / 07:08
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Zakon o pravu na eutanaziju pod strogim uvjetima prošao je u utorak prvu prepreku u španjolskom parlamentu unatoč protivljenju Katoličke Crkve i desnice, što predstavlja veliku pobjedu za vladajuće socijaliste koji su taj zakon obećali prije dvije godine.

Zastupnički dom je potvrdio pokretanje zakonodavnog procesa s 203 glasa za prema 140 protiv i dva suzdržana. Predsjednica parlamenta Meritxell Batet je izjavila da se sada razmatra plan prihvaćanja zakona. O tekstu zakona će se sada raspravljati i o njemu će se izjasniti zastupnici i zatim senatori, što će trajati mjesecima. Plan je podržala stranka Građani desnog centra i niz manjih stranaka.

"Španjolska je učinila odlučan korak u korist priznanja prava na dostojnu smrt", napisao je na Twitteru socijalistički premijer Pedro Sanchez koji je u siječnju oformio novu koalicijsku vladu s radikalnom ljevicom Podemos. Ovo je treći puta od 2018. da socijalisti predaju taj prijedlog zakona.

Dva prethodna pokušaja nisu uspjela jer je Zastupnički dom bio raspušten prije izbora.

Tekst predviđa da osoba koja boluje od teške neizlječive bolesti može primiti pomoć da umre ukoliko je to tražila, kako bi se izbjegla nepodnošljiva patnja.

Molba mora biti napisana i ponovljena 15 dana kasnije, trebaju je prihvatiti dva liječnika i razmotriti povjerenstvo. Pravo na priziv savjesti je predviđeno za zdravstvene profesionalne djelatnike koji odbijaju sudjelovati u eutanaziji.

Ovaj puta se nadamo da će zakon biti prihvaćen i stupiti na snagu krajem godina, izjavio je liječnik Fernando Marin iz udruge Pravo na dostojnu smrt.

Trenutačno se pomoć u suicidu kažnjava s od dvije od 10 godina zatvora, a kazna može biti smanjena ukoliko je bolesnik patio od teške bolesti i tražio je pomoć za okončanje muka.

Ta rasprava se zbiva 22 godina nakon smrti Španjolca Ramona Sampedra, tetraplegičara od 25. godine koje je zatim proveo sljedećih 29 godina tražeći pravo na eutanaziju.

Tagovi: Španjolska, eutanazija
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE