GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolska ograničila cjepivo AstraZenece na mlađe od 55 godina

Španjolska ograničila cjepivo AstraZenece na mlađe od 55 godina
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2021 / 07:57
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Španjolsko ministarstvo zdravstva objavilo je u petak da će ograničiti upotrebu cjepiva AstraZeneca/Oxford na mlađe od 55 godina, nakon što su druge europske zemlje navele da će primijeniti slična ograničenja.

Francuska, Njemačka, Belgija, Danska, Švedska i neke druge zemlje su odredile dobna ograničenja za to cjepivo, koje su razvile englesko-švedska tvrtka AstraZeneca i sveučilište Oxford, zbog nedostatnih podataka procjene rizika među starijim stanovništvom.

"Odbor za javno zdravstvo je na sastanku u petak i nakon znanstvenih dokaza odredilo granicu od 55 godina za cijepljenje cjepivom AstraZenece", navelo je ministarstvo zdravstva u priopćenju.

Ta odluka je donesena nekoliko sati nakon što je europski regulator dao zeleno svjetlo za njegovu upotrebu kod starijih osoba svih dobnih skupina.

Prošlog tjedna, njemačka vlada je navela da ne savjetuje to cjepivo za starije od 65 godina, i ocijenila da još nema dovoljno podataka o njegovoj učinkovitosti za tu dobnu skupinu.

Švicarska je pak zatražila "dodatna istraživanja" prije nego odobri cjepivo.


Italija ga je odobrila ali je također preporučila upotrebu nekog drugog cjepiva za starije od 55 godina.

Cjepivo AstraZeneca je tek treće cjepivo koje je odobrila Europska unija nakon cjepiva Pfizer/BioNTecha i Moderne.

Španjolska je do sada cijepila blizu 1,7 milijuna ljudi i predviđa cijepiti 70 posto svog stanovništva do kraja ljeta, a taj cilj je u srijedu potvrdila vlada unatoč nedostatnim dozama cjepiva i kašnjenjima isporuke.

Ministrica zdravstva Carolina Darias je izjavila u srijedu da je Španjolska "otvorena" za korištenje ruskog cjepiva Sputnjik V ako ga odobri EU.

Tagovi: Španjolska, AstraZeneca, cjepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE