GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolska produljuje izvanredno stanje za dva tjedna

Španjolska produljuje izvanredno stanje za dva tjedna
KORONAVIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2020 / 21:07
Autor: SEEbiz / H

MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez u srijedu je osigurao dovoljan broj glasova kako bi za još dva tjedna produljio izvanredno stanje što će vladi, koja polako ublažava mjere izolacije, i dalje omogućuti kontrolu kretanja ljudi.

Za produljenje izvanrednog stanja, koje počinje u nedjelju, glasalo je 178 zastupnika, 75 je bilo protiv dok je 97 bilo suzdržano.

Strogom karantenom vlada je stavila epidemiju pod kontrolu. U srijedu su zabilježena 244 smrtna slučaja, daleko manje od skoro 1000 mrtvih dnevno na početku travnja, ali su stroge mjere razorno djelovale na ekonomiju i rezultirale masovnim gubitkom radnih mjesta.

Natezanje u parlamentu oko izlaza iz karantene pokazalo je koliko je politički jaz u zemlji u kojoj su se u četiri godine četiri puta održali nacionalni izbori i gdje se vlada mora silno trsiti da dobije bilo kakvu potporu.

"Ukidanje izvanrednog stanja bi bila neoprostiva greška", rekao je Sanchez u parlamentu i podsjetio da je zahvaljujući vladinom dekretu o izvanrednom stanju izdvojeno više milijardi eura za pomoć tvrtkama i pojedincima koji su pogođeni karantenom.

Sanchezova tanka koalicijska vlada dobila je potporu regionalne baskijske stranke i stranke desnog centra Ciudadanos. Oporbeni konzervativci iz Narodne stranke su bili suzdržani.

"Upravo kada smo ugledali svjetlo i počeli nazirati kraj tunela, politika ne smije biti karika koja nedostaje u tom lancu", rekao je Sanchez.

Koliko su stroge mjere izolacije naštetile ekonomiji pokazuje podatak da je u prva tri mjeseca 2020. gospodarski rast potonuo za rekordnih 5,2 posto. Vlada predviđa da bi taj pad mogao ove godine dosegnuti 9,2 posto.

U proljetnoj gospodarskoj prognozi 2020., Europska komisija predviđa da će se gospodarstvo europodručja u ovoj godini smanjiti za rekordnih 7,7 posto, a sljedeće godine rasti 6,3 posto.

U EU27 očekuje se pad od 7,4 posto i dogodine rast 6,1 posto, a za Španjolsku EK predviđa pad od 9,4 posto.

Komisija je ocijenila da će upravo Španjolska biti među zemljama koje su zbog pandemije koronavirusa najviše gospodarski pogođene.

Uz Španjolsku, najveći pad gospodarstva se očekuje u Grčkoj (9,7 posto), Italiji (9,5 posto) i Hrvatskoj (9,1 posto).

Proračunski deficit će, prema prognozama, s 2,8 posto 2019. narasti na 10,1 posto.

Španjolska je s 220.325 inficiranih stanovnika zemlja s najviše oboljelih u Europi no posljednjih tjedan dana je stopa širenja zaraze pala ispod 1 posto. U srijedu je iznosila 0,31 posto pa se vlada priprema za prelazak iz inicijalne u novu fazu labavljenja mjera koja bi stupila na snagu 11. svibnja. Dosad je preminulo 25.860 osoba.

Ona uključuje mogućnost okupljanja do deset osoba ali i otvaranje terasa restorana i kafića. U toj fazi se nalazi samo nekoliko udaljenih Kanarskih i Balearskih otoka.

Kako bi postepeno i kontrolirano čitava zemlja prešla u tu novu fazu, Sanchez je zatražio od parlamenta novo produženje izvanrednog stanja za dodatnih petnaest dana.

Vlada kroz četiri faze namjerava izvesti Španjolsku u „novu normalnu situaciju“ koju očekuje krajem lipnja.

U srijedu su umrle 244 osobe od koronavirusa, što je najveći broj žrtava u posljednja četiri dana, izvijestilo je ministarstvo zdravstva. Polovica preminulih je u Madridu i Barceloni, žarištima zaraze, gdje živi 30 posto populacije Španjolske. Podatak o broju preminulih i zaraženih bit će važan vladi idući vikend kada će razmotriti mogućnost da neke od 17 autonomnih pokrajina pređu u novu fazu labavljenja mjera.

Liječnici i medicinske sestre izliječili su 126.000 pacijenata od ukupno 220.325 oboljelih. Privatne kompanije koje su kupile brze testove šalju svoje zaposlenike bez simptoma na preglede u domove zdravlja dok su nogometni klubovi nabavili vjerodostojnije PCR testove pa u srijedu počeli testirati igrače.
No zdravstveni radnici, kojih se zarazilo 44.000, još uvijek nemaju pristup tim testovima. Sindikat zdravstvenih radnika ponovno se požalio na to u srijedu. Pozvao je i stanovnike na odgovorno ponašanje kako se virus nanovo ne bi proširio.

Tagovi: Pedro Sanchez, Španjolska, izvanredno stanje, koronavirus u Španjolskoj
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE