GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolska u siječnju počinje besplatno cijepiti stanovnike

Španjolska u siječnju počinje besplatno cijepiti stanovnike
CIJEPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2020 / 17:09
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Španjolska će od siječnja besplatno cijepiti svoje stanovnike protiv koronavirusa, i to prvo starije osobe u umirovljeničkim domovima, osoblje koje brine o njima te zdravstvene radnike, izjavio je u utorak španjolski ministar zdravstva Salvador Illa predstavljajući plan cijepljenja.

Španjolska namjerava kupiti oko 140 milijuna doza cjepiva čime bi do kraja iduće godine mogla po potrebi cijepiti čitavu populaciju od 47 milijuna stanovnika.

"U prvoj fazi, od siječnja do ožujka, cjepivo će biti u jako ograničenoj količini. Prednost će stoga imati ranjive osobe u umirovljeničkim domovima, osoblje koje brine o njima te zdravstveni radnici", izjavio je Illa na konferenciji za medije nakon sastanka ministara u Madridu na kojem je potvrđen plan.

Druga faza cijepljenja trajat će od ožujka do lipnja, kada će cjepivo biti dostupnije. Nakon lipnja Španjolska će ući u treću fazu kada bi cjepivo trebalo biti dostupno širem broju stanovnika.

Vlada je napravila listu prioriteta odredivši 18 skupina stanovnika, počevši od onih najugroženijih, a to su osobe u umirovljeničkim domovima koje su od izbijanja pandemije u ožujku masovno obolijevale kao i osobe koje skrbe o njima, te zdravstveni radnici koji liječe bolesne.

"Cjepivo će biti besplatno, a rezultat će biti bolji budu li se stanovnici dobrovoljno cijepili", napomenuo je ministar.

U Španjolskoj se od ožujka zarazilo koronavirusom 1,5 milijuna stanovnika, od kojih je 43.130 umrlo.

Tijekom posljednja dva tjedna dijagnosticiran je virus kod 374 osobe na 100.000 stanovnika, čime je broj zaraženih pao ispod 400 prvi put u posljednjih mjesec dana.

Španjolska od ponedjeljka na aerodromima i u lukama traži od putnika iz inozemstva negativan rezultat PCR testa na covid-19.

Tagovi: cijepljenje, koronavirus u Španjolskoj, Covid-19
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE