GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolska: Zaraza stabilizirana, vlada traži produljenje izvanrednog stanja

Španjolska: Zaraza stabilizirana, vlada traži produljenje izvanrednog stanja
ZARAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2020 / 14:18
Autor: SEEbiz / H

MADRID - U Španjolskoj, europskoj zemlji s najviše oboljelih od koronavirusa, u utorak se stopa novooboljelih zadržala ispod 1 posto, a vlada se priprema zatražiti produljenje izvanrednog stanja.

Koronavirusom se inficiralo 0,40 posto više nego dan ranije pa je ukupni broj zaraženih porastao na gotovo 220.000. Posljednjih deset dana stopa novooboljelih ne prelazi 1 posto što je potaknulo lijevu vladu premijera Pedra Sáncheza na labavljenje mjera.

Nakon što je od subote stanovnicima dopušten izlazak na sat vremena za individualno bavljenje sportom ili šetnju, od ponedjeljka je dopušten rad malim trgovačkim objektima površine do 400 metara kvadratnih, ali uz prethodnu predbilježbu. U objekte smije ući samo jedna osoba.

Frizerski saloni i neke knjižare otvorili su vrata, no otvoreno je samo 20 posto takvih malih objekata, izvijestila je udruga samozaposlenih radnika.

„To što smo otvorili ima više psihološki nego financijski efekt“, rekao je vlasnik jedne knjižare za javnu televiziju TVE.

Na ulicama Madrida, žarišta koronavirusa, više je prolaznika nego prethodnih dana. Neki trče baveći se sportom, neki šeću pse ili stoje u redovima ispred trgovina sa zaštitnim maskama. Gradski autobusi nastavljaju voziti prazni.

„Nastavimo li održavati mjere opreza, držati se na udaljenosti od drugih osoba, čini mi se u redu da pređemo u novu fazu labavljenja mjera“, rekao je šef liječničke službe Fernando Simón.

Španjolska je u inicijalnoj od četiri faze kroz koje bi trebala proći do povratka u novu normalu. Sredinom svibnja vlada namjerava dodatno ublažiti mjere uvedene 14. ožujka prilikom proglašenja izvanrednog stanja. Sve faze trebale bi završiti krajem lipnja, procijenila je vlada.

Premijer Sánchez će u srijedu zatražiti od parlamenta novo, četvrto produljenje izvanrednog stanja, sve do 25. svibnja no ovaj put naići će na dosad najveći otpor oporbe. Konzervativna Narodna stranka (PP), najveća oporbena stranka, poručila je da neće podržati novo produljenje. Tvrdi da ono nema smisla pošto je Sánchez već olabavio mjere.

PP je dosad svaki put glasao za produljenje pa se očekuje neizvjestan rezultat u srijedu jer vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) s koalicijskim partnerom Unidas Podemosom drži 155 od 350 mjesta u parlamentu. Za izglasavanje produženja potrebno je 176 glasova. Vlada uz dopuštenje parlamenta može produživati izvanredno stanje na najviše petnaest dana.

Svaku večer u 21 sati stanovnici nezadovoljni vladinim upravljanjem krizom izlaze na balkone pa u znak prosvjeda udaraju metalnim žlicama o lonce.

U ponedjeljak je od koronavirusa preminulo 185 osoba, najviše u posljednja tri dana, pa je broj žrtava narastao na 25.613.

Tagovi: Španjolska, koronavirus u Španjolskoj, izvanredno stanje u Španjolskoj, Pedro Sanchez
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE