GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolska želi proizvoditi vlastito cjepivo protiv COVID-a u 2022.

Španjolska želi proizvoditi vlastito cjepivo protiv COVID-a u 2022.
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2021 / 11:36
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Španjolska zdravstvena agencija odobrila je prvi krug kliničkih testiranja na cjepivo koje je protiv bolesti COVID-19 razvila španjolska kompanija Hipra, a koje bi se moglo pojaviti na tržištu 2022. godine, izvijestio je španjolski premijer Pedro Sánchez.

Početna testiranja bit će provedena nad volonterima starima između 18 i 39 godina iz bolnica u Španjolskoj, čime će se ispitati sigurnost i efikasnost cjepiva. Bit će to prvo testiranje na ljudima nekog cjepiva protiv COVID-a u Španjolskoj.

Farmaceutska kompanija Hipra, s laboratorijima u Španjolskoj i Brazilu, priopćila je kako bi mogla proizvesti do 400 milijuna doza u 2022. godini te 1,2 milijarde doza u 2023. godini.

"Španjolska zdravstvena agencija (AEMPS) je upravo odobrila kliničko testiranje na španjolsko cjepivo protiv COVID-a", izjavio je Sánchez na konferenciji za medije na kanarskom otoku Lanzarote.

AEMPS je u nadležnosti španjolskog ministarstva zdravstva. Još uvijek nije poznato kada će početi prva testiranja jer zdravstveni centri tek trebaju provesti selekciju volontera.

Sánchez i ministrica zdravstva Carolina Darias su u travnju obišli postrojenje Hipre želeći iz prve ruke provjeriti kako napreduje razvoj cjepiva. Prođu li testiranja uspješno ta farmaceutska kompanija namjerava pokrenuti proizvodnju krajem ove godine.

"Prvo je potrebno pričekati rezultate testiranja kako bi se donio konačan zaključak o ovom cjepivu. Klinička testiranja su dio postupka kojeg moraju proći sva cjepiva kako bi se utvrdila njihova kvaliteta, sigurnost i efikasnost", priopćilo je španjolsko ministarstvo zdravstva. "Tek nakon testiranja i bude li ispunjavalo sve regulatorne standarde, to će cjepivo dobiti odobrenje za komercijalnu upotrebu", dodaje se u priopćenju.

Nakon testiranja Europska agencija za lijekove (EMA) treba dati svoje mišljenje i odobrenje za korištenje tog cjepiva u EU. To je uvjet i da se koristi u Španjolskoj.

Tagovi: Španjolska, cjepivo protiv COVID-a
PROČITAJ I OVO
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući
ANALITIČARI
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući

ZAGREB - Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović i komentirao sastavljanje većine nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
REAKCIJE
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
VUKOVAR - Nastavljaju se pregovori oko sastavljanja saborske većine i nove hrvatske vlade, a danas će predstavnici HDZ-a, koji je na izborima osvojio 61 mandat, s članovima Domovinskog pokreta razgovarati u Vukovaru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE