GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Specijalisti više ne žele raditi isti posao za različite plaće

Specijalisti više ne žele raditi isti posao za različite plaće
ZDRAVSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2022 / 10:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dva kirurga na istom bolničkom odjelu rade operacije jednake složenosti, za koje su jednako kompetentni, ali nisu i jednako plaćeni jer nemaju iste koeficijente za obračun plaće, piše u četvrtak Večernji list.

Jednako je s internistima, a veći koeficijent imaju oni koji su završili specijalizaciju prije 2011. godine i zbog toga je njihova plaća na toj stavci oko 1500 kuna neto veća. Apsurd je to koji frustrira pa ne čudi da je baš to jedan od četiri zahtjeva Inicijative mladih liječnika koji će se u subotu, preksutra, okupiti pred Ministarstvom zdravstva i prosvjedom izraziti svoje nagomilano nezadovoljstvo.

Do razlike u koeficijentima došlo je nakon formalnih izmjena u sustavu specijalizacija 2011. godine, u okviru prilagodbe s EU, kada su subspecijalizacije iz kirurgije i interne prešle u tzv. usmjerene specijalizacije.

Do tada su specijalizacije trajale pet godina za općeg internista ili kirurga čiji je koeficijent složenosti poslova 2,027. Takav specijalist mogao se subspecijalizirati za neku od grana interne (gastroenterolog, kardiolog, pulmolog...) ili kirurgije (vaskularni kirurg, abdominalni kirurg...) tijekom sljedeće dvije godine da bi stekao zvanje subspecijalista, a time bi mu se koeficijent povećao na 2,298.

Program specijalizacija za navedene dvije grane mijenjao se prema modelu EU i uvedene su petogodišnje usmjerene specijalizacije (dvije godine opće interne medicine i tri godine usmjerene specijalnosti) nakon kojih liječnik postaje usmjereni specijalist određene struke, bez mogućnosti uže specijalizacije (subspecijalizacije). Zbog razlike u duljini edukacije, na koju liječnici ne mogu utjecati, pojavile su se razlike u plaći.

"I jedni i drugi rade apsolutno isti posao. Usmjereni specijalisti školovali su se po novom programu u trajanju od pet godina i nemaju mogućnost subspecijalizacije", kaže dr. Marin Smilović, čakovečki radiolog iz Inicijative mladih liječnika.

Liječnici su se zbog ovog pobunili nakon što su uvećani koeficijenti prvo vozačima saniteta, a potom i višim medicinskim sestrama na rukovodećim funkcijama u bolnicama. Reagirale su krovne liječničke udruge, a sada mladi liječnici na tome inzistiraju.

Prema Smilovićevim riječima, nikakav odgovor nisu dobili nakon što su tražili sastanak u resornom Ministarstvu po pitanju svoja četiri zahtjeva, a tražili su ga upravo na poticaj ministra Beroša, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.

Tagovi: liječnici specijalisti, Marin Smilović, vaskularni kirurg, abdominalni kirurg
PROČITAJ I OVO
Tuča veličine lješnjaka pogodila Hrvatsko zagorje
NEVRIJEME
Tuča veličine lješnjaka pogodila Hrvatsko zagorje
ZABOK - Nakon što je tuča u dva navrata početkom ljeta pogodila području Krapinsko-zagorske županije, slično se dogodilo i u utorak popodne, ali puno manjim intenzitetom i prema prvim informacijama, bez većih šteta.
Albanci branitelji kod Milanovića: Status Albanske dragovoljačke brigade nereguliran
SRAMOTNO
Albanci branitelji kod Milanovića: Status Albanske dragovoljačke brigade nereguliran
ZAGREB - Iako su se borili za Hrvatsku, status Albanske dragovoljačke brigade i njenih pripadnika do danas nije reguliran, upozorili su predstavnici Udruge Albanaca branitelja u Domovinskom ratu u utorak na sastanku s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.
Medvedev: Moskva ima pravo koristiti nuklearno naoružanje, to nije blef
PORUKE
Medvedev: Moskva ima pravo koristiti nuklearno naoružanje, to nije blef
MOSKVA - Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u utorak je rekao da Moskva ima pravo braniti se nuklearnim oružjem te da to „svakako nije blef”.
Vić otkrio kazne za neodvajanje otpada u Zagrebu
NOVI MODEL
Vić otkrio kazne za neodvajanje otpada u Zagrebu
ZAGREB - Rekao je kako su standardizirani boksovi za spremnike namijenjeni javnim površinama. On nije potreban ako su spremnici u haustoru zgrade ili dvorištu.
Rusi masovno bježe u Gruziju
BIJEG OD MOBILIZACIJE
Rusi masovno bježe u Gruziju
KAZBEGI - Nikita je do Gruzije putovao dva dana i jedan je od tisuća Rusa koji je želio izbjeći mobilizaciju u rat u Ukrajini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE