GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Split: Devet mrtvih u staračkom domu, odgovoran očito nije nitko

Split: Devet mrtvih u staračkom domu, odgovoran očito nije nitko
SKANDALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2020 / 08:47
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Od kada je koronavirus prvi put ušao u neki od domova umirovljenika u Hrvatskoj, onaj u Splitu, prošlo je 18 dana, a od posljedica zaraze koronavirusom preminulo je devetero štićenika splitskog Doma za starije i nemoćne, dok je u cijeloj Hrvatskoj od Covida-19 registrirano 54 umrlih.

U subotu smo saznali i prve rezultate inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravstva, koje je nadziralo je li bilo propusta u postupanju zdravstvenih radnika.

Ministar Vili Beroš je potvrdio kako je završen nadzor nad Zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i liječnicom Doma zdravlja u Splitu, koja je liječila i većinu štićenika Doma za starije i nemoćne u Splitu, te da nepravilnosti nije bilo.

- Onaj dio zdravstveno inspekcijskog nadzora koji se odnosi na funkcioniranje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i liječnice Doma zdravlja u Splitu je gotov. I tijekom istog nisu nađeni elementi krivog postupanja. Sve je sa zdravstvenog aspekta rađeno u skladu s propisima - rekao je ministar Beroš.

Na novinarski upit kako se onda u Domu ipak pojavila zaraza, odgovorio je kako to nije pitanje za njega, već da je njegova odgovornost funkcioniranje zdravstvenog sustava.

Po izjavi ministra Vilija Beroša dalo se naslutiti kako inspekcijski nadzor unutar Doma još traje i to onaj za koji je bilo zaduženo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a pod čijom su ingerencijom i domovi umirovljenika i njihova djelatnost. Stoga smo pokušali doznati od ministrice Vesne Bedeković je li priča o odgovornosti za prodor koronavirusa u splitski Dom za starije i nemoćne gotova ili njihovi inspektori još rade na tom slučaju.

Je li gotov taj nalaz i, ako jest, kakav je njegov rezultat? Jesu li pronađene kakve nepravilnosti koje su dovele do prodora korone u tu ustanovu, bila su pitanja koja smo joj uputili.

- Inspekcija Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je 10. travnja 2020. izašla u izvanredni nadzor u Dom za starije i nemoćne osobe Split. Nalaz inspekcije MDOMSP je gotov, trenutno se analizira i detaljno ćemo ga predstaviti javnosti tijekom idućeg tjedna - odgovorili su nam u Ministarstvu Vesne Bedeković.

Dakle, za službene rezultate inspekcijskog nadzora ovoga Ministarstva morat ćemo se još strpjeti, ali kako Slobodna Dalmacija doznaje od visokorangiranih djelatnika toga resora - inspektori nisu pronašli nikakve nepravilnosti ni propuste kod djelatnika Doma umirovljenika Splita.

Neslužbeno doznajemo da osobe koje su radile na ovom slučaju drže kako su u splitskom Domu poštovali sve upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje se tiču sprječavanja zaraze koronavarisom, te da će to i pisati u zaključku njihova inspekcijskog nalaza.

Podsjetimo, prodor koronavirusa u splitski Dom umirovljenika bila je, uz potres u Zagrebu, jedna od najdramatičnijih epizoda u hrvatskoj borbi protiv koronavirusa. Tog utorka, 7. travnja, javnost je saznala kako je desetero štićenika te ustanove pozitivno na koronavirus, a cijelu noć trajala je evakuacija pedesetak štićenika Doma, praktički cijeloga jednoga kata, u splitsku korona-bolnicu na Križine. Sve su to bili ljudi stariji od 85 godina. U narednim danima smo svjedočili rastu broja zaraženih štićenika i djelatnika Doma, kojih je ukupno sedamdesetak.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, Ivan Škaričić, koronavirus u Splitu, Dom za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici, KBC Split - Križine
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE