GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sporni domjenak iz Milanovićeve kampanje: Tko je platio račun u Požegi?

Sporni domjenak iz Milanovićeve kampanje: Tko je platio račun u Požegi?
DIP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2020 / 17:47
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Da je svaka izborna kampanja i svako financijsko izvješće podložno sumnjama i propitivanjima, pokazuje slučaj s kojim se novoizabrani predsjednik Republike Zoran Milanović susreće već i prije inauguracije.

Naime, u njegovu konačnom financijskom izvješću DIP-u ne stoji podatak da je 16. prosinca prošle godine boravio u Požegi, gdje je potrošeno 6.000 kuna za najam dvorane i domjenak za stranačke članove, a bivša požeška SDP-ovka Tamara Puač tvrdi, i dostavlja dokumente koji to dokazuju, da je Milanović tada ondje boravio u ugostiteljskom objektu »Sara«, da je račun plaćen gotovinom, a da u zaglavlju računa netočno stoji da je račun podmirio Županijski odbor SDP-a, piše Novi list.

- Ovo je nova Fimi media, a pritom nije bitan iznos, koji nije velik, nego činjenica da račun nije prikazan u izvješću Zorana Milanovića. Račun je plaćen u kešu, a Županijski odbor SDP-a nije mogao biti platitelj, čak ni ako je skup organizirala stranka, jer je pravna osoba samo SDP Hrvatske, a Županijski odbor nema tu pravnu snagu.

Dakle, račun je izdan za stvarni trošak, za usluge koje jesu napravljene, ali očito je stranačka organizacija na terenu bila aljkava, a jednako tako i Milanovićev stožer, koji je od terena trebao uvijek tražiti svaki račun za svaki događaj i uvrstiti ga u svoje izvješće.

Ovako izgleda da ljudi koji vode stranku i stožer ne poznaju zakon i svoje obaveze. Meni osobno je svejedno je li za ovo kriv SDP Požege, neki pojedinac koji se pravio važan pa je račun platio iz svog džepa, ili sam Milanović: činjenica je da on nije proknjižen u stranci, niti zabilježen u financijskom izvješću, kaže Puač.

»Račun u kampanji za predizborni skup ne smije biti izdan na ime stranke, ali i da je tako, i da je SDP Hrvatske platio račun, mora biti vidljiva akontacija skinuta s žiroračuna SDP-a Hrvatska, proknjižen kroz blagajnu kao ulaz i zatvoren s izlaznim računom u Požegi.

Očigledno je da na razini države i županijskih i gradskih organizacija SDP ima ljude koji nemaju minimum znanja o poslovanju i financiranju političkih stranaka.

Znači, ovdje govorimo o dva ključna problema, organizator SDP Hrvatske i lokalna organizacija nisu znali na koga račun treba ispostaviti u kampanji, a sve stoji na stranicama DIP-a, a isto tako nemaju pojma o načinu vođenja financija. Isto tako, ako je riječ o donaciji i plaćanju donacijom, zakon je i tu vrlo jasan.

U svakom slučaju neznanje u ovom slučaju ne opravdava jer je šteta nanesena tamo gdje je nije trebalo biti«, kaže Tamara Puač.
SDP-ov glavni tajnik Nikša Vukas kaže kako je »sitna pogreška uvijek moguća, ali da je bitno samo da račun jest plaćen, i da je na njega normalno plaćen porez«,

- Račun je plaćen, SDP je to podmirio u realnom vremenu, već isti dan. Plaćen jest u gotovini, ali je stranka odmah potom to podmirila i proknjižila. Mi to vodimo kao donaciju, kaže Vukas.

No, zašto onda računa nema u Milanovićevom financijskom izvješću?

- Očito, to je taj propust, i to priznajemo. Ali račun je plaćen i proknjižen, ponavlja Vukas. Dodaje da je sličnih sitnica bilo i na zadnjim euroizborima, ali tada nitko nije kopao po tome, niti dizao prašinu. »Dogodi se, ništa strašno«, zaključuje glavni tajnik SDP-a.

U Milanovićevom timu objašnjavaju, pak, da se radi o poslu koji je vodila stranka, SDP.

- Skup u Požegi organizirao je SDP i snosio sve troškove tog skupa, a za sve detalje o računima molimo vas obratite se SDP-u. SDP kao stranka čiji je kandidat bio Zoran Milanović na taj način je, vlastitim sredstvima, sudjelovala u njegovoj kampanji kao što je to omogućeno Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Što se tiče Izvješća DIP-u, ova stavka nije navedena budući da nas je SDP obavijestio tek nakon podnošenja Izvješća. Odmah po zaprimanju obavijesti od strane SDP-a, o tome smo obavijestili DIP i zatražili upute na koji način možemo prikazati plaćene, ali naknadno pristigle račune od strane SDP-a, rekao nam je Milanovićev glasnogovornik Nikola Jelić.

Tako je, uvrstili smo to u izvješće, potvrdio je i Nikša Vukas jučer poslijepodne.

O svemu se oglasio i DIP na naš upit, s porukom da nadzor traje.

- Nadzor financiranja izborne promidžbe još je u tijeku i DIP će u zakonskom roku donijeti i objaviti izvješće o nadzoru poštovanja odredbi Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, kažu u DIP-u.

Tagovi: Zoran Milanović, Državno izborno povjerenstvo, predsjednički izbori, Nikša Vukas, Tamara Puač
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE