GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sramota za Mossad: Prvi put od 1948. Izrael izgubio teritorij unutar zelene linije

Sramota za Mossad: Prvi put od 1948. Izrael izgubio teritorij unutar zelene linije
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2023 / 17:50
Autor: SEEbiz / klix.ba
TEL AVIV - Iznenadni napad iz Pojasa Gaze na Izrael predstavlja jedan od najvećih obavještajnih promašaja Izraela u posljednjim desetljećima i predstavlja značajan udarac ugledu Mossada. Napad izveden 7. listopada ostavit će dubok trag na izraelsko društvo.

Hamas je u ranim jutarnjim satima u subotu izveo neočekivano razoran napad iz Pojasa Gaze na teritoriju Izraela. Napad je uključivao ispaljivanje tisuća raketa, kao i prodore preko kopnene granice i mora, te padove s paraglajdera.

Sigurnosni analitičar BBC-a Frank Gardner nazvao je napad kolosalnom obavještajnom katastrofom za Izrael.

Naveo je da Izrael ima jednu od najrasprostranjenijih i najsofisticiranijih obavještajnih mreža na Bliskom istoku, kako domaću tako i inozemnu, te doušnike ukorijenjene unutar militantnih skupina, ne samo na palestinskim teritorijima, već i u Libanonu, Siriji i drugdje, ali da danas , u konačnici židovskog blagdana, uhvaćen na spavanju.

Istaknuo je kako je unatoč svemu Hamas uspio isplanirati i pokrenuti ovaj pažljivo koordinirani napad na Izrael naizgled u potpunoj tajnosti.

"Izvjesno je da će Izrael uzvratiti velikom silom. Ali Izraelci će se sada pitati zašto špijuni njihove nacije nisu vidjeli da se to sprema i upozorili zemlju na to", zaključio je Gardner.

Naveo je da mu je službenik izraelske vlade rekao da je već započela velika istraga o tome kako je moguće da izraelska obavještajna agencija nije predvidjela ovaj napad.

Prema tvrdnjama obje strane, pripadnici Hamasa zauzeli su najmanje jednu bazu izraelske vojske na teritoriju koji je međunarodno priznat kao teritorij Izraela. Ovo je prvi put od 1948. godine da su Palestinci okupirali teritorij Izraela unutar "zelene linije", odnosno međunarodno priznate granice.

Prema snimci, najmanje jedan moderni izraelski tenk Merakva IV također je uništen u borbama, a jedan je barem privremeno zarobljen.

Napad se događa gotovo na godišnjicu Jomkipurskog rata, koji je započeo 6. listopada 1973., na židovski praznik Jom Kipur, iznenadnim napadom arapskih vojski. Rat je završio kada su izraelske trupe bile u blizini Damaska i okružene egipatskom vojskom, ali se u arapskom svijetu smatra uspjehom jer su, za razliku od Šestodnevnog rata, arapske vojske bile gotovo ravnopravne s izraelskom.

Kao i prije 50 godina, Izrael je zatečen nespreman, no sada Izrael nije suočen s organiziranom vojskom raznih nacija, već s Hamasom, koji se uglavnom sastoji od lakog pješaštva s improviziranom vojnom opremom.

Ne treba sumnjati da će odgovor IDF-a i najradikalnije izraelske vlade u posljednjih nekoliko godina biti oštar teškim bombardiranjem Pojasa Gaze, ali i mogućom ponovnom okupacijom Pojasa Gaze iz kojeg se Izrael povukao godine. 2005. godine.

Tagovi: hAMAS, iZRAEL, POJAS gAZE, Frank Gardner
PROČITAJ I OVO
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
FORMIRANJE VLADE
Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
ZAGREB - Predsjednik Mosta Božo Petrov ponovno je u subotu pozvao Domovinski pokret (DP) da sudjeluje u formiranju antikorupcijske većine u Saboru i da odustane od koalicije s HDZ-om, i tako ispuni ono što je obećao svojim biračima u predizbornoj kampanji.
Sin ubio majku na Črnomercu
TRAGEDIJA
Sin ubio majku na Črnomercu
ZAGREB - Na zapadnom dijelu Zagreba jutros se dogodilo ubojstvo.
Ukrajina napala Krim američkim raketama
NAPAD
Ukrajina napala Krim američkim raketama
KIJEV - Ruski sustavi protuzračne obrane uništili su četiri projektila velikog dometa ATACMS, koje su Ukrajini poslale Sjedinjenje Američke Države i koje je Kijev lansirao na Krimski poluotok, reklo je rusko ministarstvo obrane u subotu ujutro.
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
PRITISCI
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
WASHINGTON - Gotovo 90 kongresnika i dužnosnika Demokratske stranke pozvalo je jučer predsjednika Joea Bidena da razmotri prekid prodaje oružja Izraelu ako izraelska vlada ne korigira odnos prema dostavi humanitarne pomoći Gazi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE