GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sramotno: Zdravstvenim radnicima smanjene plaće usred krize

Sramotno: Zdravstvenim radnicima smanjene plaće usred krize
SAMOVOLJA RAVNATELJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 07:48
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Iz Udruge bolničkih liječnika HUBOL upozorili su jučer na znatno umanjenje plaća medicinskim djelatnicima za travanj te optužili vlast da podržava samovolju pojedinih ravnatelja bolnica koji su plaće zaposlenima reducirali mimo naputka ministra Vilija Beroša.

Plaće su im, kažu, umanjene u rasponu od 1.000 do čak 9.000 kuna, a očekuju da se nepravda koja im je učinjena što prije ispravi.

– Neugodno smo iznenađeni samovoljom uprava pojedinih bolničkih ustanova. Unatoč dopisu Ministra zdravstva od 2. travnja, s jasnom i nedvojbenom uputom o načinu evidencije radnih sati te o načinu obračunavanja plaće za razdoblje dok su zdravstveni djelatnici radili u turnusima, neke ustanove i opet nisu postupile po navedenom dopisu, nego je medicinskim djelatnicima za travanj stigla znatno umanjena plaća. Time je prekršen čl. 95 Zakona o radu, kao i drugi propisi i uputa Ministarstva zdravstva.

Naime, niti jedan zdravstveni djelatnik nije se samovoljno rasporedio na boravak kod kuće, nego je to učinio poslodavac, kako bi bolesni djelatnici ili oni u samoizolaciji mogli odmah biti zamijenjeni zdravima, sa svrhom osiguravanja kontinuiteta dostupnosti zdravstvene skrbi, upozorava predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit, piše Novi list.

Ona raspolaže podacima za OB Sisak i KBC Zagreb, gdje su osoblju koje je silom prilika radilo u 14-dnevnim turnusima računali punu satnicu samo za tih 14 dana koje su radili, a na ostalih 14 dana koje su proveli kod kuće prebačeni su im prekovremeni sati koje su odradili u prva dva tjedna.

– Dani provedeni kod kuće bili su dani u pripravnosti, jer su vas u svakom trenutku mogli pozvati na posao. Prema naputku ministra, ti su dani trebali biti plaćeni kao godišnji odmor, na primjer, ističe Šmit. U sisačkoj su bolnici, dodaje, dobili usmena obećanja da će se sporne plaće korigirati. »Vjerojatno će to učiniti većina bolnica, jer je ponovno išao usmeni naputak iz Ministarstva zdravsta.

Ako se to ne riješi u mjesec-dva, nemamo izbora nego ići sudskim putem«, najavljuje čelnica HUBOL-a.

Na isti problem upozorili su i iz Hrvatskog liječničkog sindikata, gdje također očekuju hitnu korekciju neopravdano smanjenih liječničkih plaća.

U HUBOL-u ne kriju razočaranje odnosom prema liječnicima koji se naglo preokrenuo u samo nekoliko tjedana.

– Liječnicima se pljeskalo, svi su hvalili njihove napore i hrabrost, jer su predano radili svoj posao, zbrinjavali pacijente, liječili COVID pozitivne i pritom, sukladno statističkim podacima, imali deset puta veći rizik od zaraze novim koronavirusom u odnosu na sve ostale ljude, istovremeno ugrožavajući time i članove svoje obitelji. No, kad je te iste liječnike trebalo platiti, onda su pojedine bolničke uprave odlučile nagraditi ih uskratom dijela plaće, navode u HUBOL-u. »Ako vlast opet podrži samovolju pojedinih ravnatelja, to će biti još samo jedan pokazatelj koliko je našoj državi (ne)važan zdravstveni sustav. Trenutno izgleda da im služi u predizborno vrijeme kao dobra PR-platforma za skupljanje političkih bodova«, zaključuje Šmit.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, Hrvatski liječnički sindikat, ravnatelji bolnica, plaće zdravstvenih radnika, koronavirus u Hrvatskoj, Vili Beroš, Ivana Šmit, Hrvatska udruga bolničkih liječnika
PROČITAJ I OVO
Evo što Gates kaže o teorijama zavjera u kojima je on glavni lik
TEORIJE ZAVJERE
Evo što Gates kaže o teorijama zavjera u kojima je on glavni lik
NEW YORK - "Gotovo je teško poreći ove stvari jer su toliko glupe ili čudne da čak i ponavljanje daje vjerodostojnost", rekao je Gates
Crna Gora: Ukinuto obavezno nošenje maski
MASKE
Crna Gora: Ukinuto obavezno nošenje maski
PODGORICA - Crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti ukinulo je u petak mjeru obveznog nošenje zaštitnih maski u većini zatvorenih javnih prostora, čime je napravljen veliki korak ka normalizaciji života dva i pol mjeseca nakon što je 17. ožujka u toj državi potvrđen prvi slučaj koronavirusa.
IDS dio koalicije: Restart prihvatio uvjete za koaliranje
KOALICIJE
IDS dio koalicije: Restart prihvatio uvjete za koaliranje
PULA - IDS će na parlamentarne izbore izaći sa strankama Restart koalicije, odlučeno je na sjednici Savjeta IDS-a u petak navečer, a jedan od uvjeta za koaliranje bio je zahtjev da Istra u budućim promjenama teritorijalnog ustroja ostane samostalna kao regija, odnosno županija.
WHO poručuje vladama: Potaknite ljude da nose maske
PORUKE
WHO poručuje vladama: Potaknite ljude da nose maske
ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ažurirala je svoje smjernice u petak i preporučila da vlade potaknu stanovništvo da nosi maske na javnim mjestima gdje postoji rizik transmisije koronavirusa.
Ustavni sud: Za dom spremni nije u skladu s Ustavom
JASNA PORUKA
Ustavni sud: Za dom spremni nije u skladu s Ustavom

ZAGREB - Ustavni sud u petak je priopćio da je pozdrav "Za dom, spremni" ustaški pozdrav Nezavisne Države Hrvatske koji nije u skladu s hrvatskim Ustavom.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE