GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija: Maske i na otvorenom, okupljanja do deset ljudi

Srbija: Maske i na otvorenom, okupljanja do deset ljudi
NOVE MERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 13:49
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Nove mere Kriznog štaba jesu obavezne nošenje maski i na otvorenom, i to na mestima gde nije moguće napraviti razmak od metar i po.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, donete su najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja korona virusa.

Na teritoriji cele Republike Srbije, bez obzira da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija, zabranjena su okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi. Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

Mera koja se tiče zaštitnih maski i koja je na snazi u Beogradu, danas je proširena na teritoriju cele Republike Srbije, bez izuizetka. Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično. Na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru, preporučuje se nošenje zaštitnih maski.

Sve mere koje su usvojene na današnjoj sednici Kriznog štaba, važiće od petka, 17. jula 2020. godine.

Podsetimo, u ponedeljak je Ana Brnabić, predsednica Vlade i Kriznog štaba, najavila je na konferenciji za medije da će predložiti uvođenje obaveze nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Kako je tada rekla, predložiće i zabranu svih javnih okupljanja naredne dve nedelje.

Ove mere, kako je najavljeno, važile bi za teritoriju cele Srbije.

Prethodno je na jučerašnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević na pitanje o novom uvođenju policijskog časa izjavila da “ne možemo da očekujemo neke druge mere, jer sve zavisi od nas”, kao i da “svako u borbi protiv ovog virusa mora da preuzme svoju ulogu”.

“Što se tiče policijskog časa nismo o tome razgovarali, uveli smo ga kada je imao cilj, a u međuvremenu nismo stajali skrštenih ruku”, rekla je Kisić Tepavčević.

Od pre dve nedelje, odnosno, od 30. juna, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Beogradu na snagu su stupile oštrije mere, poput obaveznog nošenja maski u svim zatvorenim prostorima, a ne samo u prevozu, pod pretnjom kazni.

Tada je dr Kisić Tepavčević rekla da “to ne moraju da budu hiruške maske, već mogu i pamučne koje sami šijemo, bilo koja mehanička zaštita”.

U Srbiji je već dvadesetak opština uvelo vanrednu situaciju zbog koronavirusa.

Tagovi: nošenje maski, maske, koronavirus u Srbiji, Darija Kisić Tepavčević, Ana Brnabić
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE