GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija na rubu 10.000 žrtava korone, pritisci da covid propusnice važe 24 sata

Srbija na rubu 10.000 žrtava korone, pritisci da covid propusnice važe 24 sata
KORONAVIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2021 / 17:52
Autor: SEEbiz / H

BEOGRAD - U Srbiji, suočenoj s upozoravajuće visokim trendom umrlih i novozaraženih u petom valu, sve su glasniji zahtjevi da covid propusnice, uvedene prošli tjedan s primjenom od 22 sata, vrijede 24 sata, uz oštriji lockdown i poruke da o epidemiološkim mjerama mora odlučivati struka, a ne politika.

Broj novih zaraza od početka rujna konstantno je iznad 5.000 na dnevnoj razini uz najviše zaraženih od početka pandemije registriranih 28. rujna - 8.467.

Tu vijest posljednjih dana prate i izvješća iz dječjih bolnica o četiri bebe na respiratorima. U petak navečer u Somboru je od posljedica plućne embolije preminuo 13-godišnji dječak kojem je covid-19 potvrđen prije mjesec dana.

Reagiranja, kritike i upozorenja stručnjaka o zabrinjavajućoj korona statistici kreću se od primjedbi utemeljenih na medicinskim pokazateljima da se ne poštuju znanstveni temelji epidemiologije i virusologije do političkih ocjena da vlast ima "demagoški pristup pandemiji, sveden samo na brigu da se ne otuđi nijedan glasač", uz konstatiranja da se u masovnim medijima i javnom životu stvaraju "opasne podjele u društvu".

Protekli tjedan obilježili su prosvjedi antivaksera i desničara ispred domova i kuća pojedinih liječnika i medicinskih članova Kriznog stožera, uz prijetnje prosvjednika koji su nosili žute trake s natpisima "nisam cijepljen". To je u dijelu kritičke javnosti ocijenjeno kao izravno aludiranje na obilježavanje Židova tijekom pogubnih posljedica fašžizma i nacizma u prošlom stoljeću.

Posljednje u nizu upozorenja struke izrečeno je u subotu, kad je epidemiologinja Studentske poliklinike u Beogradu dr. Mila Paunić objavila da se među studentima bilježi povećanje broja zaraženih i da "ne pamti da su u bilo kojem dosadašnjem valu imali ovoliki pritisak", kad obolijeva i sve više zdravstvenih djelatnika.

Kategorički inzistirajući na tome da "nema dileme da covid propusnice moraju vrijediti 24 sata dnevno", Paunić je rekla da "niti bilo tko smije odlučivati osim liječnika" koji su dio Kriznog stožera.

"Znači, liječnik jedino može odlučiti kakve su epidemiološke mjere koje se u jednoj zemlji u pandemiji mogu primijeniti. Sljedeće bi moralo biti zaključavanje, zatvaranje na tri tjedna, a ne na dva, da bismo zaustavili ovu situaciju koju imamo", poručila je.

Zatim treba "i dalje nastaviti s covid propusnicama" i "cijepljenjem iz sve snage", sugerirala je Paunić.

Srbija je, prema tvrdnjama premijerke Ane Brnabić ranije ovog tjedna, barem prvom dozom cijepila više od 55 posto građana, dok su gradske vlasti Beograda objavile u petak da je u prijestolnici potpuno cijepljeno više od 60 posto punoljetnih, a treću dozu primilo je oko 250.000.

U okviru redovite isporuke cjepiva Srbija je u petak dobila još 121.680 doza Pfizera, a srbijanska vlada u srijedu je prihvatila donaciju Poljske od 200.000 doza Moderne, pa će srbijanski zdravstveni sustav uz - kineski Sinopharm i ruski Sputnjik V, imati na raspolaganju i tri cjepiva odobrena u Europskoj uniji - Pfizer, AstraZenecu i Modernu.

Srbijansko ministarstvo zdravstva u petak je prijavilo 65 umrlih, 22.574 testirana uzorka i 6.217 novozaraženih, a na covid odjelima je 6.788 pacijenata, od kojih su 275 na respiratorima.

Od početka epidemije u Srbiji su urađena ukupno 6.276.443 testa i potvrđeno je 1.131.819 zaraza.

Srbija bi, nastavi li se sadašnji trend dosadašnje korona statistike, već prije kraja idućeg tjedna mogla prijeći psihološku granicu od 10.000 umrlih jer je, prema posljednjim službenim podacima, od posljedica zaraze dosad umrlo 9.826 osoba.

Po broju ukupno zaraženih Srbija je u subotu na 35. mjestu u svijetu liste koju vodi specijalizirani portal worldometers, a po broju umrlih na milijun stanovnika je na 70. mjestu.

Po kriteriju broja umrlih na milijun stanovnika, ispred Srbije su od zemalja u okruženju Slovenija na 17. i Hrvatska na 18. mjestu, Rumunjska (14), Mađarska (6), Crna Gora (5), Sjeverna Makedonija (4), Bugarska (3), dok je Bosna i Hercegovina na 2. mjestu, poslije Perua.

Tagovi: koronavirus u Srbiji, Ana Brnabić, Aleksandar Vučić, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
Plenković: Nemam pojma tko je AP
PREMIJER
Plenković: Nemam pojma tko je AP
ZAGREB - S nama idu HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir, rekao je Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE