GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpska policija zabranila šetnju tijekom Europridea

Srpska policija zabranila šetnju tijekom Europridea
ZABRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2022 / 17:54
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Srpsko ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo je održavanje mimohoda povodom Europridea, koji je bio najavljen za subotu, priopćili su organizatori, predstavnici LGBTI+ zajednice.

Oni su na Instagram profilu te manifestacije objavili da im je tijekom dana službeno uručeno rješenje o zabrani šetnje, a zabranu je potom potvrdio i MUP.

"Beograd Pride će iskoristiti sve raspoložive pravne mehanizme da opovrgne ovu odluku. Očekujte više informacija uskoro", navodi se u objavi. Razlog za zabranu navodno je sigurnost. Budući da je za taj dan zakazan skup protivnika tog okupljanja, postoji opasnost od sukoba te dvije skupine.

Organizatori Europridea u više su navrata isticali da inzistiraju na održavanju mimohoda, i ako dođe do zabrane policije, a to je potvrdio i jedan od organizatora ovogodišnje manifestacije Goran Miletić.

Izvijestivši o primitku rješenja i najavivši pravne korake i ulaganje žalbe Miletić je rekao da organizatori ne odustaju od šetnje bez obzira na sve. Ustvrdio je da ne postoji nijedan razlog za zabranu te da je zapravo zabranjena ruta kojom je šetnja planirana, a ne njezino održavanje.

Podizanjem zastave ispred Palače u Beogradu je jučer službeno otvoren prvi Europride u jugoistočnoj Europi.

U Srbiji već danima vlada atmosfera napetosti i osporavanja održavanja povorke ponosa, u čemu prednjače desničarski aktivisti i Srpska pravoslavna crkva. Do 2010. nijedan pokušaj organiziranja parade ponosa u Beogradu nije uspješno okončan.

Prva parada organizirana je 2001., nakon demokratskih promjena u Srbiji, ali je završena nasiljem nad sudionicima koje su izveli navijači i desničarske skupine. Parada ponosa prvi je put uspješno održana 2010. te potom 2014. kada je sve prošlo bez većih incidenata. Godinu kasnije ponovno je održana, a 2016. Beograd je dobio još jedan pride događaj "Ponos Srbije".

Tagovi: Europride, MUP Srbije
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE