GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stalno vijeće HBK: Cijepljenje mora biti bez prisile i uvjetovanja

Stalno vijeće HBK: Cijepljenje mora biti bez prisile i uvjetovanja
CRKVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2021 / 20:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije objavilo je u petak poruku u kojoj, uoči širenja upotrebe covid potvrda, navode da se u društvu stvorilo “ozračje određenih pritisaka” na necijepljene te istaknulo da cijepljenje mora biti dobrovoljno, bez prisile i uvjetovanja.

“Posljednjih dana stvorilo se ozračje određenih pritisaka na osobe koje su očitovale problem vlastite savjesti. Tematiziranjem gubitka radnih mjesta i socijalnog statusa radi toga što se neki nisu cijepili dodatno je opteretilo i poljuljalo povjerenje i društvenu klimu”, upozorava Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u poruci naslovljenoj “Je li cjepivo protiv koronavirusa moralno prihvatljivo?!”.

U poruci podsjećaju na zaključke Kongregacije za nauk vjere, koja je 21. prosinca prošle godine objavila bilješku o korištenju nekih cjepiva protiv bolesti covid-19. Kongregacija je tada naznačila da cijepljenje ostaje sredstvom prevencije i suzbijanja transmisije zaraznog agensa ali, po njezinu naputku, ono „mora biti dobrovoljno”.

Stalno vijeće HBK podsjetilo je i da je Kongregacija tada potakla „na proizvodnju, odobravanje, distribuciju i ponudu etički prihvatljivih cjepiva koja ne stvaraju konflikt u savjesti, kod zdravstvenih djelatnika i kod onih koji će se cijepiti.”

Uoči uvođenja šire primjere covid potvrda koje je u Hrvatskoj najavljeno za utorak, 16. studenog, Stalno vijeće HBK je poručilo da je potrebno uzeti u obzir argumente i razloge pojedinaca koji “iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja”.

Ističu da u tom kontekstu, sve mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom “trebaju biti bez prisile i uvjetovanja”, kako ističe naputak Kongregacije, posebice u pogledu prava na rad, usluge i sudjelovanje u društvenom životu. Isto tako, preporučili su korištenje “neinvazivnih metoda i drugih oblika testiranja”.

Imajući pred sobom čovjeka i njegovo dostojanstvo, ističe Stalno vijeće HBK, "potičemo vjernike i građane, djelatnike društvenih zbivanja, nositelje odgovornih službi u društvu, kao i djelatnike obavijesnih sredstava neka dadnu svoj osobni doprinos u stvaranju zdrave međuljudske klime".

"Neka u sprječavanju zaraze od koronavirusa paze na dostojanstvo čovjeka i njegova ljudska prava kako se ne bi stvorila diskriminacija u društvu. Posebice treba posvetiti pozornost starijima i siromasima i omogućiti im zdravstvenu i svaku drugu brigu da se osjećaju zaštićenima i 'kod kuće'", poručio je Stalno vijeće HBK.

Tagovi: Stalno vijeće HBK, Hrvatska biskupska konferencija, cijepljenje protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE