GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stiže ozbiljna promjena vremena

Stiže ozbiljna promjena vremena
VRIJEME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2023 / 07:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon dva tjedna pod “pekom” vrijeme će se brzo i silovito promijeniti.

Kaplja toplog vrućeg zraka koja je podržavala toplo, suho, stabilno vrijeme sa slabim vjetrovima odmiče prema istoku, a nad sjeverne i zapadne krajeve Europe prodire hladan, nestabilan, vlažan zrak s Atlantika te struji prema istoku sjevernije od Alpa. Pod utjecajem mlazne, visinske struje nestabilan zrak zaobilazi planinski masiv Alpa prodire u brzoj sjeverozapadnoj struji nad Genovski zaljev uzrokujući jaku ciklogenezu.

U sklopu cirkulacije Genovske ciklone cumulonimbusni grmljavinski oblaci sljede jedan drugoga i prodiru nad sjevernu Italiju, Austriju i Sloveniju. Premještanjem toplog zraka peke prema jugoistoku putanje cumulonimbusa spuštaju se prema jugu te očekujemo grmljavinu i pljuskove već danas prijepodne u zapadnim krajevima i na sjevernom Jadranu, a u noći na utorak i u istočnim krajevima unutrašnjosti te na cijelom Jadranu.

U atmosferi je zbog akumulirane topline i vlage, velika je količina pohranjene energije te su izvjesni vrlo burni atmosferski procesi. Očekujemo pad temperature zraka za 15 do 18C, udare vjetra do 90 km/h i jake grmljavinske pljuskove kiše mjestimice s tučom. Količina vlage u zračnoj masi koja pritječe nad naše krajeve može osobito na južnom Jadranu i dalmatinskoj Zagori uzrokovati pljuskove tropskih karakteristika sa satnom količinom kiše i do 60mm na četvorni metar. Zbog niskog atmosferskog tlaka, jakog juga i poslijepodnevne plime, moguće je lokalno plavljenje obala osobito na sjevernom Jadranu.

Danas će se naoblačenje uz pad temperature i grmljavinske pljuskove brzo premještati prema istoku i tijekom dana i navečer proširiti na cijelu unutrašnjost sjeverni i srednji Jadran. Na Jadranu će puhati jak, na otvorenom moru, i olujno jugo. Jutarnje temperature u zapadnim krajevima unutrašnjosti od 17 do 21. Na Jadranu jutarnje temperature od 22 do 26.

Najviše dnevne u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu od 25 do 28, a u Slavoniji, Baranji i Srijemu kao i na Jadranu oko 35C. Navečer uz naoblačenje i prolaz fronte temperature u padu za 10 do 15C.

U utorak pretežno oblačno s povremenim pljuskovima i grmljavinom, vjetrovito. Više oborine uz jako jugo na Jadranu i u dalmatinskoj zagori. Jutarnje temperature u unutrašnjosti od 8 do 12, na Jadranu 15 do 19. Najviše dnevne u unutrašnjosti od 14 do 20, na Jadranu oko 25C.

Srijeda će biti promjenljivo oblačna i nestabilna s povremenim pljuskovima kiše. Krajem dana na sjevernom Jadranu zapuhat će jaka bura.

Od četvrtka postupno smirivanje vremena uz porast temperature zraka i dulja sunčana razdoblj

Tagovi: VRIJEME NEVRIJEME, VREMENSKA PROGNOZA
PROČITAJ I OVO
Puljak: Sumnjamo da je Dabro stekao diplomu u Travniku
SUMNJE
Puljak: Sumnjamo da je Dabro stekao diplomu u Travniku
ZAGREB - Šef Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica i saborska zastupnica Centra Marijana Puljak gostovali su u emisiji HTV-a "Studio 4" te su govorili o političkim i društvenim aktualnostima.
Francuska pokrenula opsežnu operaciju povratka kontrole u Novoj Kaledoniji
KONTROLA
Francuska pokrenula opsežnu operaciju povratka kontrole u Novoj Kaledoniji
PARIZ - Francuska je u nedjelju pokrenula opsežnu operaciju provođenja zakona u južnopacifičkom arhipelagu Nove Kaledonije kako bi očistila cestu do zračne luke, nakon što je u neredima protiv izborne reforme poginulo šest osoba.
Djevojčica iz Crne Gore uhićena u Grazu: Planirala teroristički napad
UHIĆENJE
Djevojčica iz Crne Gore uhićena u Grazu: Planirala teroristički napad

GRAZ - Četrnaestogodišnja djevojčica, državljanka Crne Gore, uhićena je danas u Grazu zbog sumnje da je planirala teroristički napad nožem u centru grada, priopćila je policija.

Šušnjar: Ući ću u ministarstvo, snimiti situaciju i onda ćemo gledati što dalje
PORUKE
Šušnjar: Ući ću u ministarstvo, snimiti situaciju i onda ćemo gledati što dalje
ZAGREB - "Ja mislim da ću se dobro snaći, punoljetan sam u odvjetništvu. Odvjetništvo daje širinu, pogotovo iz aspekta podrške koju smo pružali do sad gospodarskim subjektima kao odvjetnici, tako da mislim da će ići dobro jedno s drugim", rekao je novi ministar gospodarstva Ante Šušnjar za RTL na pitanje kako će se snaći u novoj ulozi.
Stanje Roberta Fica stabilno, no i dalje ozbiljno
NAKON ATENTATA
Stanje Roberta Fica stabilno, no i dalje ozbiljno
BRATISLAVA - Zdravstveno stanje slovačkog premijera Roberta Fica je stabilno, no i dalje je ozbiljno, rekao je u subotu slovački ministar zdravstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE