GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što donosi pogodba Izraela i Hamasa?

Što donosi pogodba Izraela i Hamasa?
BLIZU DOGOVORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2023 / 07:26
Autor: SEEbiz

TEL AVIV - U izjavi šefa Hamasa o sve izglednijem dogovoru s Izraelom nije navedeno više detalja, ali dužnosnik Hamasa rekao je za TV Al Jazeera da su pregovori usredotočeni na to koliko će trajati primirje, zatim na dogovore o isporuci pomoći u Gazu i razmjenu izraelskih talaca koje drži Hamas za palestinske zatvorenike u Izraelu.

Obje strane će osloboditi žene i djecu, a detalje će objaviti Katar, koji posreduje u pregovorima, rekao je dužnosnik Isat el Rešik. Hamas je uzeo oko 240 talaca tijekom svog divljanja u Izraelu 7. listopada u kojem je ubijeno 1200 ljudi.

Mirjana Špoljarić Egger, predsjednica Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC), sastala se jučer s Haniyehom u Kataru kako bi "unaprijedila humanitarna pitanja" vezana uz sukob, navodi se u priopćenju ICRC-a sa sjedištem u Ženevi. Također se odvojeno sastala s katarskim vlastima.

ICRC je rekao da to nije dio pregovora čiji je cilj oslobađanje talaca, ali je kao neutralni posrednik spreman "olakšati svako buduće oslobađanje s kojim se strane dogovore".

Priče o neizbježnom dogovoru o taocima vrte se danima. Reuters je prošlog tjedna izvijestio da su katarski posrednici tražili dogovor da Hamas i Izrael razmijene 50 talaca u zamjenu za trodnevni prekid vatre koji bi povećao isporuke hitne pomoći civilima u Gazi, citirajući dužnosnika upućenog u razgovore.

Izraelski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Michael Herzog rekao je u emisiji ABC-ja "This Week" u nedjelju da se nada sporazumu "u nadolazećim danima", dok je katarski premijer Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani rekao da su preostale nedoumice "vrlo minorne".

Kako javlja BBC, sve je više izvješća koja tvrde da se dužnosnici Hamasa približavaju dogovoru s Izraelom. Pregovori dviju strana odvijaju se u Kataru, koji djeluje kao posrednik. Vođa Hamasa Ismail Haniyeh rekao je da je skupina "isporučila svoj odgovor braći u Kataru i posrednicima, te smo blizu postizanja sporazuma o primirju", javljaju palestinske novinske kuće.

Iz Izraela još uvijek nema potvrde ove informacije. Podsjetimo, visoki američki dužnosnik jučer je rekao da je dogovor o oslobađanju talaca odvedenih iz Izraela tijekom Hamasovih napada prošlog mjeseca, u zamjenu za pauze u borbama, "bliži nego ikad prije".

Tagovi: Hamas, Izrael
PROČITAJ I OVO
Plenković: Uputio sam prijedlog predsjedniku o produljenju mandata ravnatelju SOA-e
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Uputio sam prijedlog predsjedniku o produljenju mandata ravnatelju SOA-e
ZAGREB - Osvrnuo se i na Praznik rada te podsjetio da je prosječna plaća povećana za vrijeme njegova mandata.
Balkanska regija ostaje bez stanovništva
OTUŽNO
Balkanska regija ostaje bez stanovništva
FRANKFURT - Bez useljavanja balkanska regija neće moći riješiti demografsku krizu, tvrdi Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti kupaca
RAST
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti kupaca
NEW YORK - Američki su indeksi ojačali u četvrtak jer su ulagači očekivali više korporativnih zarada i ključno izvješće o radu koje se očekuje kasnije tijekom tjedna.
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
NEVRIJEME
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
SLAVONSKI BROD - Županijski centar 112 Slavonski Brod izvijestio je kako je u popodnevnim satima područje Slavonskog Broda zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom.
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
POTEZI
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
ZAGREB - Mislav Kolakušić se oglasio na Facebooku i u podužoj objavi obznanio da podnosi ostavku u Saboru te da će tamo umjesto njega stranački kolega Dražan Dizdar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE