GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što je prešutio Marko Milić? Na dan kada je poslao poruku, prijatelj je potpisao ugovor

Što je prešutio Marko Milić? Na dan kada je poslao poruku, prijatelj je potpisao ugovor
UHLJEBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 19:34
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Glasnogovornik Vlade Marko Milić prešutio je neke dosta škakljive detalje u utorak, kada je pojašnjavao okolnosti zaposlenja svog prijatelja Nike Dujmovića.

Hrvatske šume u odgovoru na naš prvi upit nisu nam odmah dostavile ključnu informaciju o tome, a Jutarnji list sada razotkriva pravu istinu oko zapošljavanja mladog agronoma koja baca potpuno novo svjetlo na ovu aferu.

Niko Dujmović, naime, kako je točno pojasnio Milić, jest prvi put zaposlen kao pripravnik prije njegovih poruka od 30. rujna 2019., i to u listopadu 2018. No, prvi ugovor na određeno, nakon što mu je završio jednogodišnji pripravnički staž, dobio je točno na dan kada je Milić poslao poruku bivšem šefu Hrvatskih šuma Krunoslavu Jakupčiću - 30. rujna 2019. Gotovo dvije godine nakon tog ugovora na određeno, Dujmović 1. srpnja 2021. dobiva i ugovor za stalno. Milić, podsjetimo, 30. rujna 2019. šalje Jakupčiću poruku u kojoj stoji: "Niko Dujmović".

Sljedeći dan Jakupčić mu odgovara: "Radit će do godinu dana na određeno - takva je praksa u Hrvatskim šumama, a onda ćemo ga primiti na neodređeno. Čuo sam da je dobar. LP". Milić mu na to odgovora: "Hvala ti Kruno, puno".

To se poklapa i s ovim novim informacijama, koje su Jutarnjem listu potvrdili u Hrvatskim šumama.

Isti dan kada je Milić poslao ovu poruku Dujmović potpisuje ugovor na određeno, koji mu se očito produžavao do trenutka kada je 1. srpnja 2021. dobio i stalni posao. Dujmović je pripravnički staž dobio u Buzetu, a nakon godine dana prebačen je u Zagreb. Jutarnji list je 3. studenog 2019. objavio reportažu o beračima žirova, a u rasadniku Lukavac u Velikoj Gorici, gdje se otkupljuju žirevi, bio je i tada mladi pomoćnik voditeljice otkupne zone Niko Dujmović.

U Hrvatskim šumama pojašnjavaju kako je nakon pripravničkog staža 30. rujna 2019. dobio ugovor na određeno, a da se njihovi zaposlenici po potrebi premještaju iz jedne šumariju u drugu, što se dogodilo i u ovom slučaju. Iz Buzeta je prebačen u Zagreb. Dujmović danas radi kao tehnolog rasadničke proizvodnje u Radnoj jedinici Rasadnici Zagreb. Izrađuje i elaborate za javne natječaje. Rođen je 1993. i generacija je Marka Milića.

Diplomirao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu 2017., smjer voćarstvo, a na Poslovnom učilištu Experta završio je program za projekt menadžera za fondove EU. Obranio je diplomski rad pod nazivom "Utjecaj mikrolokacije na cvatnju, sazrijevanje i pomološke parametre plodova trešnje".

Marko Milić sada kaže da je on od svog prijatelja dobio informaciju da radi u Hrvatskim šumama, da je zadovoljan i nastavlja raditi.

- Ja sam očito poslao informativnu poruku, nisam utjecao na njegov radni status. Ne bih sigurno isti dan nešto priskrbio. Da sam htio, napravio bih to prije. On je imao pripravnički ugovor i ovo je 30. rujna 2019. bila samo prolongacija statusa - pravda se Milić.

Dodaje i da mu je Krunoslav Jakupčić u utorak potvrdio da je s drugim pripravnicima raspoređen na slobodna radna mjesta i to je razlog, uz njegove reference, tvrdi, zbog kojeg su ga uzeli, a ne njegova poruka.

- On je prošao natječaj i zaposlen je kao pripravnik prije te moje poruke. Na dan moje poruke dobio je novi ugovor na određeno za iste poslove, a ugovor na neodređeno gotovo dvije godine poslije. Dakle, to govori da nisam svojom porukom na to utjecao, nego sam informativno pitao kako je, ne da utječem na ugovor, jer nisam ni mogao utjecati na nešto što je već bilo odlučeno. Rok za pripravništvo mu je istjecao 1. listopada 2019. - kaže Milić.

Kada je riječ o Branku Filipetiju, Jakupčić 5. rujna 2018. šalje poruku Miliću vezanu uz ovog pripravnika lovstva, u kojoj pita dopuštenje za njegovo zapošljavanje. Navodi da premijer zna o kome je riječ. Na tu poruku Milić mu nije odgovorio.

Hrvatske šume odgovorile su kako je Filipeti zaposlen 1. listopada 2018. u Splitu, u Odjelu za lovstvo, u svojstvu pripravnika temeljem javnog poziva. Dakle, Filipeti je kao pripravnik zaposlen točno 25 dana nakon Jakupčićeve poruke Miliću. Javni poziv na koji se javio objavljen je 14 dana nakon kompromitirajuće poruke. Ugovor na neodređeno dobio je 1. siječnja 2020. i zaposlen je na radnom mjestu lovočuvara u šumariji Makarska, gdje je i danas.

Filipeti je diplomirao na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, smjer lovstvo i pčelarstvo. Obranio je 2020. diplomski rad koji se bavio gospodarenjem divokoze u lovištu na Biokovu. Preddiplomski studij završio je na Veleučilištu u Karlovcu. Strastveni je lovac.

Krajem prosinca 2019., točnije 28. prosinca, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić šalje Jakupčiću životopis Josipa Jurića, a minutu kasnije prosljeđuje poruku izvjesnog Zoltana da Juriću, tek diplomiranom inženjeru šumarstva, njegovom "mladom prijatelju", nađe posao u struci.

Dva dana kasnije Jakupčić šalje Katičiću poruku: "Imenjače, Josip Jurić će raditi u Upravi šuma, podružnica Zagreb. U siječnju ćemo ga primiti. Komunicirali smo s njim". "Hvala, to je bitno, čujemo se", odgovara Katičić. Jurić je zaposlen na neodređeno kao pripravnik 24. siječnja 2020. u Zagrebu, dakle 27 dana nakon Katičićeve poruke, točno u siječnju, kako je Jakupčić najavio.

Tagovi: Marko Milić, Krunoslav Jakupčić, Niko Dujmović, Nacional, Hrvatske šume, Andrej Plenković, Berislav Jelinić
PROČITAJ I OVO
GONG prozvao i Milanovića i Ustavni sud
REAKCIJE
GONG prozvao i Milanovića i Ustavni sud
ZAGREB - Gong je u subotu ocijenio kako se predsjednik Republike Zoran Milanović ne ponaša kao odgovoran državnik, ali niti Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava jer se svojim loše obrazloženim upozorenjem Milanoviću stavio iznad Ustava.
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
NA SLOBODI
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
BEOGRAD - Glumcu Sergeju Trifunoviću poslije saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ukinuto je zadržavanje.
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE