GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što su superćelije?

Što su superćelije?
NEUOBIČAJENA POJAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2023 / 08:43
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - O superćelijskim olujama je riječ, koje su primjerenije Oklahoma Cityju nego Zagrebu ili Slavonskom Brodu.

Radi se intenzivnoj grmljavinskoj oluja s mezociklonom, rotirajućim uzlaznim strujanjem, pa se nazivaju i rotirajuće grmljavinske oluje.

Nažalost, dio Hrvatske i susjedne zemlje pogodila je najrjeđa, ali i najrazornija, superćelijska oluja, mnogo jača od ostalih nekoliko vrsta.

Pojednostavljeno, superćelije nastaju kada hladna značna masa stigne na pregrijano tlo i prouzroči ekstremnu termičku nestabilnost atmosfere. Veliku ulogu ima i vjetar, piše Večernji list.

Oblaci koji se razviju podsjećaju na scene iz SF filmova. Nebojša Subanović, koji je na doktorskom studiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, kaže da nevrijeme poput onog 19. srpnja nije uobičajeno za naše podneblje, primjerenije bi bilo Teksasu. No, nije presedan. Podsjeća na nevrijeme sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća, kada je tornado na Medvednici poharao bukovu šume čupajući s korijenom stabla promjera većeg od jednog metra.

Superćelija je vrlo razvijeni kumulonimbus, olujni oblak koji spada u razred oblaka vertikalnog razvoja. Za razliku od običnih kumulonimbusa, kod superćelija je uočljiva rotacija sustava, najčešće ciklonalna ili protusatna, pri čemu se vrlo često javljaju tornada i tuča velikih zrna – veličine oraha, pa čak i teniskih loptica. Naravno, neovisno o mogućoj pojavi tornada, superćelije su praćene i orkanskim vjetrom – pojasnio je Subanović.

Superćelijske oluje najčešće i najjače su u središnjem dijelu SAD-a zbog ogromnih ravnica. Prije deset godina superćelije su u Oklahomi odnijele pedesetak života, no najsmrtonosniji tornado u povijesti te savezne države dogodio se 9. travnja 1947. godine u gradu Woodwardu. Superćelijska oluja započela je u Teksasu i proizvela je najmanje šest tornada duž 350 kilometara. Poginulo je 116 ljudi u Oklahomi i još 68 u Teksasu. Ozlijeđeno ih je više od tisuću.

Tagovi: superćelije, nevrijeme, Nebojša Subanović
PROČITAJ I OVO
Pahor: Imam ideju za nastavak dijaloga Beograda i Prištine
IDEJE
Pahor: Imam ideju za nastavak dijaloga Beograda i Prištine
LJUBLJANA - Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor najavio je da će njegova kancelarija i Ministarstvo spoljnih poslova najverovatnije naredne nedelje Briselu proslediti njegovu kandidaturu za mesto specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.
Vučić i Orban spremaju crveni tepih za Xi Jinpinga
DOBRODOŠLICA
Vučić i Orban spremaju crveni tepih za Xi Jinpinga
BUDIMPEŠTA - Kineski čelnik Xi Jinping provest će najveći dio svoje petodnevne turneje po Europi ovog tjedna u dvije male zemlje na istočnoj polovici kontinenta, regiji koju je Peking koristio kao uporište za svoje rastuće gospodarske ambicije u Europi.
Hrebak: Nisam oduševljen načinom na koji se slaže većina
KOALICIJA
Hrebak: Nisam oduševljen načinom na koji se slaže većina
ZAGREB - U utorak će se održati sastanci koji bi mogli odrediti vodstvo Hrvatske u iduće četiri godine.
Selak Raspudić: Bilo je sigurno da će HDZ i DP u koaliciju. Treba slijediti trag novca
PORUKE
Selak Raspudić: Bilo je sigurno da će HDZ i DP u koaliciju. Treba slijediti trag novca
ZAGREB - Marija Selak Raspudić bila je gošća HTV-ove emisije Nedjeljom u 2.
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
KINA-EUROPA
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
ZAGREB - Kineski predsjednik Xi Jinping sljedeći tjedan stiže u Europu, prvi put nakon pet godina, u atmosferi napetosti zbog optužbi za špijunažu, kineske podrške Rusiji u ratu u Ukrajini i najave mogućeg uvođenja carine na električne automobile iz Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE