GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stojković: Katastrofalna štetnost plastike za ljudski organizam

Stojković: Katastrofalna štetnost plastike za ljudski organizam
REČ AUTORITETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2020 / 21:04
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Veliki stručnjak i vlasnik specijalne bolnice za lečenje steriliteta u Leskovcu, profesor Miodrag Stojković, od prošle godine je na Harvardu, gde radi na najvažnijim istraživanjima za čovečanstvo.

Proteklih nekoliko meseci, međutim, javnost u Srbiji, koja pomno prati rad i stavove na društvenim mrežama doktora Stojkovića, koji je inače vrlo aktivan, bila je zabrinuta, jer se nije oglašavao.

“Bio sam veoma zauzet, sa timom sam radio na studiji na kojoj smo ukupno proveli skoro dve godine, a bavi se uticajem plastike na ljudsko zdravlje, odnosno sve većim zagađenjem životne sredine, plastičnim otpadom… Plastika mikroskopske veličine ima jako štetno dejstvo po ljudske embrione i matične ćelije. Lako ulazi u samu ćeliju i izaziva promene u mehanizmima koji su važni za usađivanje embriona, razvoj pluća, srčanih zalistaka… Takozvano ćelijsko zagađenje plastikom ima katastrofalan uticaj po ljudsko zdravlje” ispričao je dr Stojković za Nova.rs, i tako objasnio zašto ga nigde nije bilo u proteklom periodu.

Problem je što je plastika svuda prisutna, ističe doktor.

“Ima je u pivu, medu, soli, šećeru, u morskim plodovima i u preko 100 različitih životinjskih vrsta, a od nedavno i u ljudskoj stolici. Samo jedno pranje mašine za pranje veša izbaci preko 700.000 čestica plastike koja se nalazi u tekstilu. Moguće je da utiče ili olakšava nastajanje različitih bolesti kao sterilitet, astmu, rak pluća, prenosi bakterije, viruse… Svakog minuta jedan pun kamion plastičnog otpada završi u vodama okeana, a zahvaljujući tome što je ima svuda, nedeljno “konzumiramo” oko četiri grama plastike. To je, kako neko reče, kao da jednom nedeljno pojedemo kreditnu karticu.”

Na pitanje da li je ovolika štetnost od plastike po planetu, mogla da izazove i naglo širenje virusa korona, profesor Stojković smatra da je vrlo moguće.

“Pokušavamo da damo odgovor na pitanje gde ćemo sve naći plastiku u povišenoj koncentraciji i da li je takav nalaz povezan sa nastajanjem bolesti za koje do sada nismo imali odgovor zašto nastaju. Svako zagađenje životne sredine olakšava i ubrzava bolest. Što se korone tiče ona je, recimo u Italiji, bila najveća na severu zemlje. Neki su to dovodili u vezu sa razvijenijom industrijom nego na jugu zemlje i samim tim sa povećanim stepenom zagađenja vazduha. Pod uticajem zagađene prirode menja se i imunološki odgovor čoveka, kakva je tu povezanost specifično sa koronom ostaje da se pokaže”, objašnjava naš sagovornik sa Harvarda.

Tagovi: Miodrag Stojković, plastika, čestice plastike
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE